SiolNET. Novice Svet
0,40

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Otroškega joka bo konec: za cepljenje naj bi zadostovala samo še ena injekcija

0,40

termometer

Cepljenje
Foto: Thinkstock

Ameriški znanstveniki so s pomočjo najsodobnejše tehnologije zasnovali nov tip mikrodelca, ki vsebuje vsa potrebna cepiva proti otroškim boleznim. Z vbrizganjem bodo pacienti lahko prejeli več različnih cepiv, ki se bodo v telo izločila ob točno določenem času.

Najnovejšo metodo cepljenja so ameriški znanstveniki po poročanju BBC testirali zgolj na živalih, ne pa tudi na človeku.

Kljub temu verjamejo, da bo lahko njihova inovacija, če bo seveda uspešno prestala dodatne teste, pomagala številnim staršem in otrokom po svetu.

Bo za cepljenje zadostovala samo ena injekcija?

Otroci se težko spopadajo z injekcijskimi iglami. Cepljenje proti različnim otroškim boleznim, kot so tetanus, hepatitis B, davica, oslovski kašelj, otroška paraliza, hemofilus influence tipa b, ošpice, mumps in rdečke, večkrat zaznamujejo solze in kričanje.

Na tehnološkem inštitutu v Massachusettsu so zato zasnovali nov tip mikrodelca, ki vsebuje cepiva za različne vrste otroških bolezni. Omenjeni delec je videti kot miniaturna skodelica za kavo, ki je zapečatena s pokrovom. Njegova oblika se lahko spreminja, tako da se cepivo v telesu sprosti ravno ob pravem času.

Raziskave na živalih so pokazale, da se cepivo lahko izloči natančno devet, 20 ali 41 dni po vbrizganju, raziskovalci pa razvijajo tudi delce s cepivi, ki bodo lahko v telesu shranjeni na stotine dni, preden bodo izločili vsebino.

Vedno več staršev je prepričanih, da je cepljenje otrok nevarno. Vedno več staršev je prepričanih, da je cepljenje otrok nevarno. Foto: Thinkstock

Inovacija bo imela velik učinek, če bodo ljudje še naklonjeni cepljenju

"Prvič nam je uspelo zasnovati nekakšno knjižnico majhnih delčkov cepiv, ki so programirani, da se sprožijo ob točno določenem času. Hkrati smo vanje vgradili več različnih spodbujevalnikov, kar omogoča, da bodo ljudje odslej lahko prejeli samo eno in ne več injekcij," navdušeno pripoveduje Robert Langer z omenjenega inštituta v Massachusettsu.

Odkritje bi po njegovem mnenju lahko imelo pomemben učinek na zdravje pacientov, če bodo ti seveda naklonjeni cepljenju. 

Čeprav uradna medicina trdi, da je cepljenje učinkovita in varna zaščita pred različnimi boleznimi, je vedno več staršev prepričanih, da je cepljenje nevarno in da pri otrocih lahko povzroči nepopravljive posledice.

Raziskovalec Kevin McHugh z omenjenega inštituta je pomen nove inovacije glede na polemike o cepljenju otrok v razvitem svetu zato opisal z naslednjimi besedami: "Na koncu bodo imeli ljudje na izbiro dve stvari. Da se sploh ne cepijo ali da iz ene injekcije preprosto prejmejo vsa potrebna cepiva."

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • MBSQ / 15.09.2017. ob 09:21 +2 0

  Upam, da gre le za eno od lažnih novic. Vse opisano namreč bolj spominja na nedopustno!!!! mikročipiranje (označevanje, s ciljem popolnega nadzora) ljudi, kot pa na medicinsko cepljenje. Da o tem, da univerzalnih cepiv ni, sploh ne govorim. Vse skupaj pa je absolutno neetično početje, s katerim človek prestopa mejo, ki je nikoli ne bi smel prestopiti!

  +2 0
 • MrT / 16.09.2017. ob 11:34 +2 0

  In kaj se bo zgodilo, če dobi otrok reakcijo na cepivo, preostanek bodočih cepiv pa mu nekje kroži po telesu? Naslednji izpust cepiva ga lahko bistveno zdravstveno poškoduje ali celo ubije, in nihče ne bo mogel tega preprečit. Močno dvomim, da bi se tudi največji fanatiki cepljenja posluževali tega produkta. Tudi, če se prej izvede neke vrste provokacijski test s cepivom na koži, nič ne zagotavlja, da se bo cepivo v telesu sistemsko drugače vedlo kot pri testu na koži. To je norost brez primere.

  +2 0
 • Markoosjevsemukos / 16.09.2017. ob 13:35 +1 0

  Moji otroci se ne bojo nikoli več jokali zaradi cepiv, ker preprosto jih ne cepim več!!!!!

  +1 0
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin