Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2013,
15.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pakistan

Sobota, 16. 3. 2013, 15.51

8 let

Otrokom plačali, jih opremili z bombami in poslali v smrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teroristične skupine v Pakistanu imajo novo orožje - dečke, med osmimi in 15 leti, ki jim plačajo od 20 do 40 evrov, jih otovorijo z bombami in pošljejo v napad.

Pakistanska policija je v pakistanski provinci Baločistan aretirala 11 dečkov, starih med osem in 15 let, in sicer med racijo na skrivališča uporniške vojske Baločistana. Med racijo je osmim odraslim, s katerimi so bili dečki, uspelo zbežati, dečki pa so padli v roke policije. Uporniška vojska Baločistana je sicer manj znana, vendar ena od osvobodilno-terorističnih skupin, ki se že več desetletij bori za neodvisnost Baločistana, največje in najslabše naseljene pakistanske regije, ki meji na Iran in Afganistan.

Zaradi svojih let so bili dečki neopazni pri nastavljanju bomb Dečke je teroristična skupina uporabila za bombne napade, saj so bili zaradi svojih let izredno neopazni in nesumljivi. Dečke pa so uporabljali samo za prenos eksploziva na mesto napada. "Vsi ti dečki prihajajo iz revnih okolij," je povedal direktor lokalne policije Mahmud Zubair. Teroristične skupine so jim plačevale od 20 do 40 evrov, da dostavijo pakete z bombami na mesto napada, po njihovem mnenju so tako mladi dečki idealni za takšno nalogo, saj so skoraj neopazni, piše CNN.

Potem ko so policisti izprašali dečke, so ugotovili, da pravzaprav niso vedeli, kaj je v paketih, kljub temu so nekateri dečki priznali, da so odgovorni za več deset bombnih napadov. Pakete, v katerih so bile bombe, so nastavljali na tržnicah, v smetnjakih in na cestah, ki jih koristijo policijske in varnostne sile. Eden od dečkov je priznal, da je odgovoren za bombni napad 10. januarja v glavnem mestu pokrajine, v katerem je umrlo 11 ljudi, 67 jih je bilo ranjenih.

Oče enega od aretiranih dečkov je bil nekoč policist Pakistanski Express Tribune piše, da je bil oče tega dečka včasih pošten policist, vse do takrat, ko ga uporniki niso zvabili v svoje vrste. Deček je končal le prvi letnik srednje šole, nato pa prenehal šolanje.

V Baločistanu je več skupin, ki se borijo za neodvisnost te regije, ki je bogata z nafto, plinom in različnimi rudninami. Uporniške skupine obtožujejo pakistanske oblasti v Islamabadu, da samo črpajo plin in nafto z njihovega teritorija, ničesar pa ne vračajo najrevnejši pakistanski regiji.

Že v preteklosti odkrili preprodajo dečkov za bombne napade Vendar pa ni prvič, da bi bil v Pakistanu odkrili, da se dečke uporablja za bombne napade. Leta 2009 so Američani in pakistanske oblasti obtožili pakistanske talibane, da kupujejo in prodajajo dečke za bombne napade. Enega od talibanskih vodij, Mesuda Baitulaha, so obtožili, da je prodajal dečke za ceno od 4.600 do 9.000 evrov.

Po poročanju pakistanskega Express Tribuna pa pakistanski policisti še ne vedo, kaj bodo storili z aretiranimi dečki, vendar pa obstaja možnost, da bi jih rehabilitirali in ponovno vključili v družbo.

Ne spreglejte