Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2015,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pariz Sirija teroristični napad

Ponedeljek, 12. 1. 2015, 10.58

8 let

Osumljena teroristka je bila v času pariškega napada v Siriji (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dekle terorista Amedyja Coulibalyja, ki je v Parizu ubil policistko in štiri talce v judovski trgovini, je dan pred napadom prečkalo mejo med Turčijo in Sirijo, je potrdil turški zunanji minister.

Minister Mevlut Cavusoglu je pojasnil, da je Hayat Boumeddiene 2. januarja iz Madrida priletela v Istanbul in nato 8. januarja, dan pred napadom na judovsko trgovino, prečkala mejo s Sirijo. 26-letnica, osumljena pomoči pri pripravi napadov na policistko in na judovsko trgovino, ki sta sledila napadu na satirično revijo Charlie Hebdo, je verjetno trenutno v Siriji skupaj s pripadniki teroristične organizacije Islamska država, poroča britanski Daily Mail.

Vir časnika Daily Mail pravi, da Hayat Boumeddiene nikoli ne bi smela zapustiti Francije, če bi obveščevalne službe dobro opravile svoje delo. "A ko je enkrat prišla v Turčijo, je lahko šla kamorkoli. Neverjetno je, da je lahko pobegnila tako zlahka," je dejal.

Da je bila v Turčiji že 2. januarja in da je verjetno že v Siriji, so že v soboto potrdili tudi turški varnostni viri, ki so dodali, da je niso prijeli, ker niso prejeli obveščevalnih podatkov o njej iz Francije. Le Figaro je poročal, da je turška policija na nadzornih kamerah videla osebo, ki ustreza opisu, ko je v četrtek prečkala mejo s Sirijo. Ta dan je Coulibaly ubil policistko v Parizu, policija pa je sumila, da je bila z njim.

Francija bo za varovanje "občutljivih območij" v državi namenila tudi 10.000 vojakov, je danes napovedal obrambni minister Jean-Yves Le Drian po izrednem zasedanju varnostnega kabineta, ki ga je sklical predsednik Francois Hollande. Že pred tem je notranji minister napovedal, da bo za varnost judovskih šol skrbelo dodatnih 5.000 policistov.

Ne spreglejte