Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 10. 2024,
5.56

Osveženo pred

27 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Natisni članek

Florida žrtve orkan Milton

Četrtek, 10. 10. 2024, 5.56

27 minut

Milton udaril na obalo Floride: mesta so potopljena, poročajo o žrtvah. "Za pobeg je prepozno."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,59
Milton | Milton je na Florido udaril dva tedna po orkanu Helene, ki se je nato pomikal dalje čez še pet ameriških zveznih držav in povzročil hude poplave ter zahteval več kot 200 življenj. | Foto Reuters

Milton je na Florido udaril dva tedna po orkanu Helene, ki se je nato pomikal dalje čez še pet ameriških zveznih držav in povzročil hude poplave ter zahteval več kot 200 življenj.

Foto: Reuters

Orkan Milton je malce pred 3. uro zjutraj po srednjeevropskem času udaril na obalo Floride pri južnem predmestju Sarasote Siesta Key, je poročal ameriški Nacionalni center za orkane. Milton je na obalo prišel kot orkan 3. kategorije s hitrostjo vetra malce nad 200 kilometrov na uro in se bo pomikal naprej čez Florido do Atlantskega oceana.

Tornado je prizadel območje St. Lucie, od koder poročajo o najmanj dveh mrtvih in več poškodovanih. Ekstremno deževje na območju Tampe grozi s katastrofalnimi poplavami. Več kot dva milijona domov na Floridi je brez elektrike, številna območja so poplavljena, posebno težke so razmere v Naplesu in Fort Myersu.

Na družbenih omrežjih so objavljeni prvi videoposnetki orkana. 

 

Evakuirali so okoli pet milijonov ljudi

Oblasti na Floridi so sporočile, da je za evakuacijo prepozno in ljudi napotile v zavetišča, kjer bodo ostali do konca neurja. Iz ogroženih območij osrednje Floride so evakuirali okrog pet milijonov ljudi. Oblasti pričakujejo okrog štiri metre visoke valove plime, močan veter, poplave in veliko gmotno škodo.

Milton je na Florido udaril dva tedna po orkanu Helene, ki se je nato pomikal dalje čez še pet ameriških zveznih držav in povzročil hude poplave ter zahteval več kot 200 življenj.

Pred prihodom Miltona izbruhnilo 160 tornadov

Malce pred prihodom Miltona na obalo so na številnih območjih osrednje in južne Floride izbruhnili tornadi. Našteli so jih okrog 160, lokalni mediji pa poročajo, da je bilo v okrožju St. Lucie na zahodni obali Floride tudi več smrtnih žrtev.

Skoraj nemudoma ob njegovem prihodu na kopno je brez elektrike ostalo več kot milijon odjemalcev, je poročala spletna stran PowerOutage.us, ki spremlja tovrstne podatke. Kasneje je številka narasla na več kot milijon in pol. Največ izpadov elektrike je bilo v okrožju Sarasota, kjer je orkan prišel na kopno.

Sarasoto so uro in pol po prihodu Miltona zajele tudi poplave, o katerih poročajo med drugim tudi iz Tampe, Punta Gorde in mesta Venice. V Tampi je nemudoma po prihodu Miltona na kopno padlo več kot 30 centimetrov dežja, v St. Petersburgu pa več kot 40 centimetrov, poroča CNN.

Kmalu po prihodu na kopno se je Milton malce umiril, in sicer na orkan 2. kategorije s hitrostjo vetra do 175 kilometrov na uro, ter se začel pomikati naprej proti severovzhodu Floride s hitrostjo 26 kilometrov na uro.

tornado, Florida
Novice Milton je podvojil velikost. "To je to, ljudje. To bo nokaut." #video
Raziskovalci ameriške nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA)
Novice Raziskovalci so poleteli naravnost v orkan Milton #video
orkan Milton
Novice Izredna nevarnost: sunki vetra lahko dosežejo 260 kilometrov na uro #video
Max Verstappen
Sportal Komisar pojasnil, zakaj prvaku zaradi kletvice neobičajna kazen
Ne spreglejte