Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2024,
18.51

Osveženo pred

2 uri, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,84

Natisni članek

Natisni članek

veter ljudje evakuacija Florida orkan

Ponedeljek, 7. 10. 2024, 18.51

2 uri, 15 minut

Okrepljeni orkan Milton se približuje Floridi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,84

Orkan Milton, ki se približuje polotoku Jukatan in Floridi, se je danes okrepil v orkan pete, najvišje stopnje, je sporočil ameriški Nacionalni center za orkane (NHC). Nekatere prebivalce Floride, ki si še ni opomogla od nedavnega orkana Helene in ki naj bi jo Milton dosegel do srede, so že pozvali k evakuaciji.

NHC je orkan Milton označil za izredno nevaren orkan pete stopnje. Sunki vetra naj bi dosegli hitrost tudi do 260 kilometrov na uro, gladina morja ob polotoku Jukatan pa naj bi se dvignila za približno meter in pol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Florido, ki si še ni opomogla od nedavnega orkana Helene, bo orkan predvidoma dosegel do srede. 

Pričakujejo obilne padavine, ponekod naj bi padlo tudi do 38 centimetrov dežja. | Foto: Reuters Pričakujejo obilne padavine, ponekod naj bi padlo tudi do 38 centimetrov dežja. Foto: Reuters

Biden razglasil izredne razmere 

Ameriški predsednik Joe Biden je razglasil izredne razmere za zvezno državo Florida. To bo sprostilo zvezna sredstva za podporo v prizadetih regijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem so del prebivalstva, ki se pripravlja na prihod orkana, tudi že pozvali k evakuaciji. Vodja oddelka za obvladovanje izrednih razmer na Floridi Kevin Guthrie je sicer prebivalce pozval, naj se pripravijo na največjo evakuacijo po orkanu Irma leta 2017, navaja britanski BBC.

Del prebivalstva se pripravlja na evakuacijo.  | Foto: Reuters Del prebivalstva se pripravlja na evakuacijo. Foto: Reuters

Milton bo imel silovito moč, napovedujejo.  | Foto: Reuters Milton bo imel silovito moč, napovedujejo. Foto: Reuters

Milton bi lahko povzročil novo opustošenje na delih zahodne obale Floride, kjer si še niso opomogli od orkana Helene, ki je dosegel četrto stopnjo na petstopenjski letvici. V njegovem divjanju je v več ameriških zveznih državah umrlo najmanj 220 ljudi, od tega najmanj 14 na Floridi. 

Škodo po orkanu Helena naj bi po podatkih ameriške vlade odpravljali še več let. | Foto: Reuters Škodo po orkanu Helena naj bi po podatkih ameriške vlade odpravljali še več let. Foto: Reuters
Cesta, poplava
Novice Poplavilo je kritično pomembno cesto: je mogoč tudi črn scenarij? #video
orkan Helene
Novice Število žrtev orkana Helene na jugovzhodu ZDA narašča
orkan Helene
Novice Orkan Helene se pomika čez Georgio #video
Ne spreglejte