Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2011,
7.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

orkan ZDA

Sobota, 27. 8. 2011, 7.59

7 let, 12 mesecev

Orkan Irene v Severni Karolini že povzroča škodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Orkan Irene je danes z vetrovi okoli 140 kilometrov na uro dosegel obalo Severne Karoline in se napotil proti New Yorku, ki naj bi ga dosegel danes zvečer ali v nedeljo.

Čeprav je oslabel v orkan prve kategorije, je v Severni Karolini brez elektrike ostalo več sto tisoč ljudi. Guverner zvezne države Beverly Perdue je za CNN dejal, da je orkan povzročil velikansko škodo na električni napeljavi in vodni oskrbi. Najmanj dve smrtni žrtvi Orkan naj bi že zahteval najmanj dve življenji. Starejši moški naj bi umrl, ko je z lesom skušal zavarovati okna, drugi moški pa se je zaletel v drevo, je povedal predstavnik oblasti Tom Mather. CNN medtem poroča, da je orkan v Severni Karolini zahteval že tri življenja, v Virginii pa eno. Župan New Yorka Michael Bloomberg pa je 370.000 Newyorčanov, ki živijo na ogroženih obalnih območjih metropole, pozval k takojšnji evakuaciji.

"Pozivamo vse v ogroženih območjih, naj ne čakajo na močne vetrove in dež, naj ne čakajo na ustavitev javnega prometa. Takrat bo prepozno. Morate takoj oditi," je poudaril Bloomberg na novinarski konferenci. Opozoril je, da gre za močan orkan, ki ogroža življenja, ne glede na to, ali bo šibkejši in ne glede na njegovo pot.

Domove za ostarele in bolnišnice že evakuirali Poudaril je, da so odredili obvezno evakuacijo 370.000 ljudem, medtem ko so 7000 bolnikov in starejših občanov že evakuirali iz bolnišnic in domov za ostarele.

Opozoril je še, da bi jug Manhattna zaradi orkana v nedeljo lahko ostal brez električne energije, ulice pa bodo poplavljene.

Spomnil je še, da bo od poldneva po lokalnem času (ob 18. uri po srednjeevropskem) zaprt ves javni promet v New Yorku, vključno s podzemno železnico, s katerim se v tem največjem ameriškem mestu dnevno pelje pet milijonov ljudi, konec tedna sicer nekoliko manj.

Oblasti bodo zaprle tudi vsa letališča Župan je prebivalce New Yorka še pozval, naj se izogibajo parkov do najmanj nedelje zvečer. Pristojne oblasti so tudi sporočile, da bodo danes opoldne po lokalnem času zaprli tudi vsa newyorška letališča, tudi mednarodnega JFK. Zaprli jih bodo za vse prihode, odpovedali pa so tudi že številne lete.

Tuje letalske družbe so zato že odpovedale lete v New York in nekatera druga mesta na vzhodni obali ZDA. Nemški letalski prevoznik Lufthansa je tako za ta konec tedna odpovedal lete v in iz New Yorka, v nedeljo pa v in iz Bostona in Philadelphie.

Obama posvaril Američane pred orkanom Ameriške oblasti so medtem opozorilo pred orkanom objavile še za območje do Massachusettsa, vključno s Connecticutom in Martha's Vineyard. Tam je počitnikoval tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki se je zaradi grozečega orkana predčasno vrnil s počitnic. Pred tem je ogrožene prebivalce pozval, naj sprejmejo potrebne varnostne ukrepe in upoštevajo navodila oblasti ter morebitne ukaze o evakuaciji.

12 milijard dolarjev škode Po Severni Karolini naj bi orkan v nedeljo pot nadaljeval do Washingtona, New Yorka in Bostona. Enemu najbolj gosto poseljenih območij na svetu, kjer živi več kot 65 milijonov ljudi, grozijo poplave, neurja in uničenje, ki bi po ocenah strokovnjakov lahko povzročilo škodo v višini 12 milijard dolarjev.

Ne spreglejte