Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
15.25

Osveženo pred

6 dni, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

EU-27 Madžarska Viktor Orban

Petek, 21. 6. 2024, 15.25

6 dni, 4 ure

Orban: Bodoče vodstvo EU je koalicija za vojno in migracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Viktor Orban | Viktor Orban je v pogovoru za javni radio dejal, da se "v Evropi dogaja izmenjava narodov, vse manj je belih, krščanskih, tradicionalnih – recimo temu evropskih – ljudi, medtem ko narašča število uvoženih migrantov."

Viktor Orban je v pogovoru za javni radio dejal, da se "v Evropi dogaja izmenjava narodov, vse manj je belih, krščanskih, tradicionalnih – recimo temu evropskih – ljudi, medtem ko narašča število uvoženih migrantov."

Madžarski premier Viktor Orban je danes v intervjuju označil najverjetnejše bodoče vodstvo Evropske unije za koalicijo za vojno in migracije. Po njegovih besedah so se namreč konservativci, socialisti in liberalci, ki imajo večino v novem Evropskem parlamentu, že dogovorili o imenih za najvišje položaje v EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav se voditelji držav članic na neformalnem zasedanju v ponedeljek v Bruslju še niso uradno dogovorili o imenih za najvišje položaje v EU po volitvah, pa je po oceni Viktorja Orbana dogovor v resnici že sklenjen. "V EU je nastala koalicija, ki spodbuja vojno hujskaštvo, je protipodjetniška in se zavzema za priseljevanje," je bil kritičen.

Nemec Manfred Weber je kot vodja konservativne Evropske ljudske stranke (EPP), stranke z največ glasovi v Evropskem parlamentu, pri oblikovanju te koalicije po Orbanovih besedah odigral vlogo hudiča. Pri tem je spomnil, da je Weber star sovražnik Madžarske, medtem ko je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen označil za malo ministrantko.

Viktor Orban
Novice Madžarska bo EU predsedovala s sloganom "Naredimo Evropo spet veliko"

V pogovoru za javni radio je nadaljeval, da se "v Evropi dogaja izmenjava narodov, vse manj je belih, krščanskih, tradicionalnih – recimo temu evropskih – ljudi, medtem ko narašča število uvoženih migrantov," je dejal.

Orban, čigar država s 1. julijem prevzame predsedovanje Svetu EU, se sicer danes mudi v Berlinu, kjer se bo popoldne srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

Jens Stoltenberg in Viktor Orban
Novice Madžarska Nata ne bo ovirala pri povečanju podpore Ukrajini, a tudi ne bo sodelovala

Voditelji EU morajo še sprejeti dogovor o najvišjih položajih v povezavi. Se pa nov mandat na čelu komisije nasmiha von der Leyen, Evropski svet bi lahko vodil nekdanji portugalski premier Antonio Costa, predsednica parlamenta bi bila še naprej Roberta Metsola, visoka zunanjepolitična predstavnica unije pa naj bi postala estonska premierka Kaja Kallas. Omenjeni politiki so iz vrst EPP, socialistov in liberalcev.

Romana Tomc
Novice Romana Tomc izvoljena za eno od podpredsednic skupine EPP v Evropskem parlamentu
Sodišče EU
Novice Sodišče EU je Madžarski naložilo več kot 200 milijonov evrov kazni zaradi azilne politike
Ne spreglejte