Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
15. 11. 2023,
15.10

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

Natisni članek

Rusija Vladimir Putin

Sreda, 15. 11. 2023, 15.10

5 mesecev, 3 tedne

Ogromen škandal: znani novinar na Putinovi plačilni listi?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46
Hubert Seipel | Hubert Seipel na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2015. | Foto Guliverimage

Hubert Seipel na knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2015.

Foto: Guliverimage

Nemško medijsko sfero trenutno pretresa ena največjih afer v zadnjem času. Slavni novinar, pisatelj in filmar Hubert Seipel, ki je veljal za enega od glavnih nemških neodvisnih strokovnjakov za Rusijo, je od oligarha Alekseja Mordašova, zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina, prejel več kot pol milijona evrov. Šlo naj bi za finančno podporo za izdajo dveh knjig, ki pa je Seipel založbi, ki ju je izdala, ni razkril. Sam zanika, da bi plačilo iz Rusije kakorkoli vplivalo na njegovo (ne)pristranskost.

73-letni nemški medijec Hubert Seipel, avtor več uspešnih knjig in filma o Putinovi Rusiji, je z bančnega računa podjetja v davčni oazi, ki je povezano z ruskim oligarhom Aleksejem Mordašovom, na svoj račun v zadnjih petih letih prejel okrog 600 tisoč evrov, razkriva preiskovalni projekt Cyprus Confidential, za katerim stojita Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev in organizacija nemških preiskovalnih novinarjev Paper Trail Media.

Hubert Seipel je za medije zanikal, da bi bil kakršenkoli ruski vohun ali dvojni agent, ter zatrdil, da ga je pri poročanju o Rusiji vselej vodila resnica in ne "to, kar naj bi bilo res". | Foto: Tiskovni urad Kremlja Hubert Seipel je za medije zanikal, da bi bil kakršenkoli ruski vohun ali dvojni agent, ter zatrdil, da ga je pri poročanju o Rusiji vselej vodila resnica in ne "to, kar naj bi bilo res". Foto: Tiskovni urad Kremlja

Seipel, ki velja za morda največjega poznavalca Rusije pod Putinovo oblastjo v Nemčiji, tako ga opisujejo tudi spremne besede njegovih knjig, je pred dvema letoma že zanikal, da bi kadarkoli prejemal kakršnakoli plačila iz Rusije.

Zdaj je po poročanju britanskega medija The Guardian priznal, da je prejel denar, vendar je šlo po njegovih besedah izključno za "mecenski dogovor za knjižne projekte" in ne poskus vplivanja na njegovo pisanje. Za nemški Spiegel je medtem zatrdil, da nikoli ni prejel nobenega denarja za svoje filmske projekte o Rusiji.

Aleksej Mordašov, sicer predsednik in največji delničar ruskega jeklarskega giganta Severstal, je znan po financiranju projektov, ki jih podpira oziroma jim svoj blagoslov daje ruski predsednik Vladimir Putin. Vrednost njegovega premoženja je ocenjena na nekaj manj kot 20 milijard evrov, kar pomeni, da je (uradno) drugi najbogatejši človek v Rusiji.  | Foto: Guliverimage Aleksej Mordašov, sicer predsednik in največji delničar ruskega jeklarskega giganta Severstal, je znan po financiranju projektov, ki jih podpira oziroma jim svoj blagoslov daje ruski predsednik Vladimir Putin. Vrednost njegovega premoženja je ocenjena na nekaj manj kot 20 milijard evrov, kar pomeni, da je (uradno) drugi najbogatejši človek v Rusiji. Foto: Guliverimage

Seipel sicer ni povedal, koliko denarja je prejel od Mordašova oziroma njegovih posrednikov, prav tako tudi ne, sponzorstvu nastanka katerih knjig je bil namenjen. Najverjetneje je šlo sicer za Putinovo biografijo, ki je izšla leta 2015, in pa knjigo z naslovom Putinova moč: zakaj Evropa potrebuje Rusijo, ki je izšla leta 2021. 

Pri nemški založbi Hoffmann und Campe, ki je izdala omenjeni knjigi, so danes sporočili, da niso vedeli za nakazila. Seipelove knjige o ruskem predsedniku bodo umaknili iz prodaje, so še dodali v sporočilu za javnost.

Seipelova biografija ruskega predsednika Vladimirja Putina. | Foto: Guliverimage Seipelova biografija ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Guliverimage

Hubert Seipel, ki so ga nekateri večji nemški mediji, med drugim Frankfurter Allgemeine Zeitung, označili za "Putinovega kolega", se je z ruskim predsednikom Putinom po lastnih besedah srečal že več kot stokrat. 

Ne spreglejte