Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
9.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

požar

Torek, 27. 8. 2013, 9.32

7 let, 12 mesecev

Ognjeni zublji ogrožajo manjše mesto in glavni vodni vir San Francisca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obsežni gozdni požari, ki divjajo na območju kalifornijskega narodnega parka Yosemite, zdaj ogrožajo tudi manjše mesto ter številna druga področja zunaj območja parka.

Tamkajšnji gasilci se po poročanju ameriških medijev že deseti dan zaporedoma ukvarjajo z gašenjem obsežnih gozdnih požarov, ki na določenih predelih že ogrožajo naseljena območja. Tako naj bi posebne enote gasilcev ter gozdarjev že izsekavale gozdno čistino, s pomočjo katere bodo skušali preprečiti, da bi se požar razširil vse do mesta Toulumne.

Požar se je medtem že krepko razširil in po zadnjih podatkih obsega območje večje od 300 kvadratnih kilometrov. Ogenj tako ne ogroža zgolj prej omenjenega mesta, temveč tudi številne druge zgradbe in gospodarska poslopja.

Kljub vsemu pa je gasilcem v preteklih dneh po poročanju tamkajšnjih medijev uspelo nekoliko omejiti širjenje ognja. "Na zahodnem robu požara smo dosegli dobre rezultate pri ustavljanju njegovega širjenja," so zapisali na spletnih straneh tamkajšnje agencije za ukrepanje v primeru naravnih nesreč. Ključno vlogo pri gašenju naj bi imele tudi nižje temperature, ki so prispevale k manjši hitrosti širjenja požarov.

Gori tudi zaradi nadpovprečno suhe zime in pomladi Velike skrbi pa kljub določenemu napredku zbuja del požara, ki ogroža eno glavnih vodnih zajetij za mesto San Francisco. Po poročanju medijev vodni vir zaradi divjanja požara še ni prizadet, prav tako pa naj ne bi zaznali njegove onesnaženosti. V preteklih dneh pa so imeli zato več težav v eni izmed tamkajšnjih hidroelektrarn, kjer so morali prekiniti dobavo električne energije. V velemestu so morali zato poiskati druge vire električne energije.

Letošnji požari na omenjenem območju so po ocenah strokovnjakov tako obsežni tudi zaradi nadpovprečno suhe zime in pomladi. Tamkajšnji guverner Jerry Brown je medtem pred dnevi razglasil naravno katastrofo.

Ne spreglejte