Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2011,
15.39

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jacques Chirac

Ponedeljek, 12. 9. 2011, 15.39

4 leta, 7 mesecev

Odvetnik: Chiracu in Villepinu milijoni od afriških voditeljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanja francoska predsednik Jacques Chirac in premier Dominique de Villepin naj bi od več afriških voditeljev v letih 1995-2005 nezakonito prejela okoli 20 milijonov dolarjev v gotovini.

To je za radio Europe 1 dejal odvetnik in nekdanji Chiracov svetovalec za Afriko Robert Bourgi. Osebno je predajal kovčke z denarjem Odvetnik Bourgi je za radio Europe 1 dejal, da je od leta 1995 do 2005 osebno predajal kovčke z denarjem, od katerega je deset milijonov dolarjev gotovine šlo tudi za Chiracovo predsedniško kampanjo leta 2002. Denar naj bi sicer prihajal od voditeljev Senegala, Burkine Faso, Slonokoščene obale, Gabona in Konga. "Ocenjujem, da sem gospodu Jacquesu Chiracu in Dominiqueu de Villepinu skupno predal okoli 20 milijonov dolarjev," je za radio povedal Bourgi, ki je te podatke prvič javno razkril v nedeljo v časniku Journal de Dimanche.

"Laži, laži, laži, neizpolnjene obljube"

Na vprašanje, kaj so afriški voditelji prejeli v zameno za denar, je Bourgi dejal: "Laži, laži, laži, neizpolnjene obljube, kar pomeni, da naj bi Francija spregledala določene zlorabe moči v Afriki."

Odvetnik Bourgi je še povedal, da je podoben sistem nezakonitega prejemanja denarja obstajal tudi v času nekdanjih francoskih predsednikov Georgesa Pompidoua, Valeriea Giscarda d'Estainga in Francoisa Mitteranda, vendar pa ne more oceniti, kolikšne vsote denarja so bile predane, saj v to takrat ni bil neposredno vpleten.

Bourgi si želi "čiste Francije"

Bourgi - kot je priznal, svojih trditev ne more podpreti z dokazi - je pojasnil, da je prišel z zgodbo na dan sedaj, približno sedem mesecev pred predsedniškimi volitvami, ker si želi "čiste Francije". Odvetnika de Villepina in Chiraca sta njegove trditve medtem že zanikala. Škodile bi lahko sicer predvsem de Villepinu, potencialnemu tekmecu sedanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja na volitvah.

Villepin, ki se ga mednarodna skupnost spominja predvsem po njegovem nasprotovanju vojni v Iraku, je že dejal, da skušajo z očitki škoditi njegovim prizadevanjem za položaj predsednika. Bourgi naj bi bil sicer blizu Sarkozyju, čeprav je v intervjuju dejal, da ni ne neuraden ne uraden svetovalec predsednika, ampak le nekdo, ki so ga vprašali za nasvet. je pa Bourgi za radio poudaril, "da se ni pod Sarkozyjem nič ustavilo".

Ne spreglejte