SiolNET. Novice Svet
0,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odpis dolgov državam z evrom? Za Lagardovo je to nepredstavljivo.

0,73

termometer

Christine Lagarde IMF
Foto: Reuters

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je zavrnila poziv več kot 100 ekonomistov, naj ECB državam z evrom odpiše dolgove in jim tako pomaga pri okrevanju po pandemiji novega koronavirusa. "Odpis tega dolga je nepredstavljiv," je za francoski tednik Le Journal du Dimanche dejala Lagardova.

ECB je za blažitev posledic pandemije v državah z evrom zagnala program odkupovanja obveznic, ki je doslej dosegel 1.850 milijard evrov. "Odpis tega dolga je nepredstavljiv ... To bi bila kršitev pogodbe o delovanju EU, ki strogo prepoveduje monetarno financiranje držav," je za omenjeni tednik dejala Lagardova in to prepoved financiranja označila za enega od štirih ustanovnih stebrov skupne evropske valute, navaja STA.

Ekonomisti predlagali, naj ECB članicam odpiše dolgove

Lagardova se je odzvala na petkovo pobudo več kot 100 ekonomistov, naj ECB članicam območja z evrom odpiše dolgove in tako dodatno spodbudi gospodarsko okrevanje. Kot so navedli v pismu, je četrtina javnega dolga držav z evrom – 2.500 milijard evrov – dolg do ECB. "Z drugimi besedami, sami sebi dolgujemo 25 odstotkov dolga. In če želimo poplačati ta dolg, moramo denar najti drugje – med možnostmi so refinanciranje posojil namesto izposojanja za investiranje, zvišanje davkov in zniževanje stroškov," so navedli po pisanju STA.

"Letošnje leto bo leto okrevanja"

Lagardova je priznala, da bodo vse države območja z evrom iz te krize izšle z visokim dolgom, da pa "ni dvoma, da ga ne bodo mogle odplačati". Menila je, da bo letošnje leto leto okrevanja in da se območje z evrom ne bo vrnilo na predpandemijsko raven gospodarske aktivnosti pred sredino leta 2022.

Menila je, da bi bilo bolje energijo, ki se porablja za zahteve po odpisu dolga, uporabiti za razmišljanje o tem, kako dolg uporabiti. "Čemu bodo namenjeni javni izdatki? In v katere sektorje naj v prihodnosti vlagamo? To so ključna vprašanja danes," je dejala po poročanju STA.

Območje evra je lani po sezonsko prilagojenih podatkih beležilo 6,8-odstotni upad bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je ta v EU upadel za 6,4 odstotka, je pokazala ta teden objavljena prva ocena Eurostata. V zadnjem četrtletju lani je BDP po odboju v tretjem v obeh območjih zaradi ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa upadel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin