Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
15.24

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Edward Snowden NSA zaslišanje nadzor telekomunikacije

Četrtek, 9. 1. 2014, 15.24

4 leta, 8 mesecev

Odbor Evropskega parlamenta si želi zaslišati žvižgača Snowdna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine želi povabiti žvižgača Edwarda Snowdna, naj preko video povezave priča o podrobnostih ameriškega nadzora nad telekomunikacijami po vsem svetu.

Datum zaslišanja še ni določen, so se pa s tem, da do pogovora mora priti, danes strinjali skorajda vsi člani odbora - 36 jih je glasovalo za, le dva sta bila proti. Poslanci bodo sedaj stopili v stik s Snowdnovimi odvetniki. Omenja se, da bi do zaslišanja morda lahko prišlo konec februarja.

Agencija NSA ima tudi evropske "pomočnice" Nekaj poslancev z desne je sicer izrazilo pomisleke in poudarilo, da mora biti Edward Snowden zaslišan interaktivno, tako da bo odgovarjal na vprašanja in ne le dal izjavo. "Odbor je bil jasen, če Snowden ne bo pripravljen nastopiti na interaktivni seji, do zaslišanja ne sme priti," je poudaril Timothy Kirkhope iz skupine konservativcev (ECR).

Nekdanji pogodbeni analitik ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Snowden že slabega pol leta na podlagi začasnega političnega azila živi v Moskvi, saj ZDA zahtevajo njegovo izročitev.

V Evropskem parlamentu poteka preiskava o spornem vohunjenju NSA - in tudi njenih evropskih "pomočnic" z britansko agencijo GCHQ na čelu - nad spletom in telefonskimi komunikacijami. Vodi jo britanski poslanec Claude Moraes, ki je že tudi pripravil osnutek poročila. V njem med drugim zahteva, da EU prostotrgovinski sporazum z ZDA sklene le, če ta ne bo omenjal varovanja podatkov.

Nadzor "hujši kot v Orwellovem romanu 1984" Od septembra so v odboru za državljanske svoboščine v zvezi s tem opravili že vrsto zaslišanj, nazadnje decembra z nekdanjim novinarjem britanskega Guardiana Glennom Greenwaldom, ki je objavil Snowdnove informacije.

Med drugim naj bi NSA tudi prisluškovala mobilnemu telefonu nemške kanclerke Angele Merkel ter komunikacijam institucij EU. Snowden je nedavno ocenil, da je sodobni nadzor nad telekomunikacijami še veliko hujši od "velikega brata", ki ga je v svojem romanu 1984 naslikal George Orwell.

Ne spreglejte