Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
10.23

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska

Natisni članek

Sreda, 4. 6. 2014, 10.23

8 let, 4 mesece

Od upornika na Trgu nebeškega miru do bogataša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Nekateri protestniki s Trga nebeškega miru so postali tajkuni, drugi so še vedno v zaporu.

Pred 25 leti se je na pekinškem trgu Tiananmen dogajala revolucija. Protestniki so zahtevali več svobode, kitajske oblasti so nad njih poslale tanke. Kitajska nikoli več ni bila taka kot prej.

Prav tako tudi ne življenje večine vodij študentskih protestov. Njihova imena so objavili na seznamu najbolj iskanih in večina jih je končala v zaporu. Ne pa tedaj 20-letni študent pekinške univerze Xiao Jianhua, ki je bil uradni vodja študentske organizacije. Nasprotno – njegovega imena nikoli niso omenjali v javnosti, nikoli ni bil na seznamu iskanih organizatorjev protesta in mnogi sumijo, da je sicer zelo zagreti organizator protestov v resnici sodeloval z oblastmi. Pozneje je oblastem izjavil, da so protesti ušli izpod nadzora.

Partijski bankir Za svoje sodelovanje z oblastmi po protestih je bil nemudoma nagrajen. Sicer je svojo poslovno pot začel že med študijem, ko je študentom prodajal računalnike, a po študiju se je njegov posel sprevrgel v imperij. Takoj ko je diplomiral, ga je univerza nagradila s sponzoriranjem pri njegovem vstopu v svet poslov. Postal je prototip politično sponzoriranega poslovneža, partijska elita, vključno z zdajšnjim kitajskim predsednikom, ga je oboževala in kmalu je postal neke vrste partijski bankir. In milijarder.

Vodi investicijsko podjetje Tomorrow Group, ki se ukvarja s poslovanjem večinoma podjetij v državni lasti v vseh branžah od bank do premogovnikov. Lastniške deleže ima v največji kitajski zavarovalnici, več bankah, poslovno pa sodeluje s podjetji družinskih članov kitajskega politbiroja. Xiao je postal prototip kitajskega tajkuna.

Njegovo osebno bogastvo ocenjujejo na dve milijardi dolarjev. Ima kanadsko državljanstvo, živi pa v Hongkongu, v nadstropju hotela Four Season, obkrožen z osebnimi pomočniki, ki mu po poročanju New York Timesa celo brišejo pot z obraza.

Dediščina protestov Njegov vzpon je nedvomno posledica dogodkov po protestih na Tiananmenu. Namesto da bi partija zagotovila večjo svobodo in politično odprtost, so namreč osvobodili kapital.

S tem se je zgodil eden največjih ekonomskih razvojev v svetovni zgodovini, ki pa v veliki meri sloni na neposredni povezavi politikov in poslovnežev. V kalni vodi cveta korupcija in divje bogatenje, na veliko razočaranje kitajskih intelektualcev pa je to prava dediščina protestov leta 1989.

Zadnji zapornik Nebeškega miru Na žalost pa se za večino udeležencev v protestih življenje ni obrnilo tako. Več kot tisoč jih je končalo v zaporu. Eden izmed njih je še vedno tam. Pekinški delavec Miao Deshun je bil obsojen na odloženo smrtno kazen, kar v praksi pomeni dosmrtni zapor, ker je na goreči tank vrgel košaro. Oblasti so daljše zaporne kazni dodelile navadnim ljudem, da bi bili opozorilo drugim. Vodja protestnikov Wang Dan je na primer dobil le štiriletno zaporno kazen.

Po pisanju BBC ni jasno, ali je Miao Deshun sploh še živ. Njegovi sojetniki, ki so jih medtem že izpustili iz zapora, zanj niso slišali že nekaj let, informacij o njem pa ne posredujejo niti oblasti. Oblasti so ga obravnavale kot neprištevnega ter ga tudi premestile v oddaljen zapor za ostarele in neprištevne zapornike.

"Miao je zadnji zapornik Tianenmena, ker ni nikoli priznal, da je naredil karkoli narobe. Ni želel sodelovati v prevzgoji, večino časa pa je preživel v svoji celici in bral," je dejal eden od njegovih sojetnikov in dodal: "Po 25 letih lahko oblast še vedno dela, kar želi. Ne glede na to, kako si želiš sprememb, vse ostane enako."

Ne spreglejte