Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2013,
9.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NSA financiranje

Sobota, 31. 8. 2013, 9.09

7 let, 12 mesecev

Obveščevalne agencije dobile 52,6 milijarde dolarjev za tajne operacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški časopis Washington Post je objavil del poročila o tako imenovanem "črnem proračunu" - sredstvih, ki jih kongres vsako leto nameni 16 ameriškim obveščevalnim agencijam.

Ameriške obveščevalne agencije so v letošnjem proračunu dobile skupaj 52,6 milijarde dolarjev za tajne operacije, pri čemer največ denarja porabijo za boj proti terorizmu. Levji delež pobere vohunska agencija Cia, in sicer 14,7 milijarde dolarjev, takoj za njo pa je NSA, ki je v letošnjem proračunskem letu zaprosila za 10,8 milijarde dolarjev.

Cia in NSA z aktivnimi programi za vdiranje v računalniške sisteme Obe agenciji imata po pisanju časnika aktivna programa vdorov v računalniške sisteme "sovražnih" držav, pa tudi zavezniških, kot je Izrael. Dokumenti, ki jih je objavil Washington Post, razkrivajo, da so med prioritetnimi državami za računalniško vohunjenje tudi Kitajska, Rusija, Iran, Kuba, Pakistan in Severna Koreja. Zadnja je najtrši oreh za ameriške obveščevalce, ki imajo veliko dela tudi z odkrivanjem skrivnosti Irana, Kitajske in Rusije.

Washington Post je objavil le 17 od 178 strani dokumentov, vendar tudi to meče slabo luč na ameriško vlado, ki je zelo glasna v obtožbah na račun Kitajske glede računalniških vdorov. Informacije je dobil od nekdanjega pogodbenega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna, ki je po razkritju podatkov v Rusiji dobil azil.

Zaposlenih več kot 107.000 ljudi Snowdnovi dokumenti razkrivajo tudi druge zanimive podrobnosti. Ameriške vohunske agencije skupaj zaposlujejo več kot 107.000 ljudi, od tega jih ima NSA zaposlenih 40.000. Proračun za tajne operacije Cie je od leta 2004 porasel za več kot 50 odstotkov, pri čemer je okrog pet milijard dolarjev namenjenih za vohune.

Washington Post ni objavil celotnega poročila, ker je vlada posredovala. NSA je tudi javno zanikala del poročila, ki govori o tem, da je lani napovedala preiskavo 4.000 primerov mogočih notranjih kraj informacij. NSA je sporočila, da je šlo za rutinske preiskave uslužbencev in ne za sume kršitev zaupnosti.

Ne spreglejte