SiolNET. Novice Svet
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob slabšanju epidemiološke slike v BiH danes volitve

0,62

termometer

Bosna in Hercegovina maske
Foto: Reuters

V Bosni in Hercegovini potekajo lokalne volitve. Na volišča je ob ukrepih za zajezitev okužb povabljenih 3,28 milijona volivcev.

Glasovanje za zdaj poteka brez večjih težav. Iz tehničnih razlogov so sicer nekaj volišč odprli nekoliko kasneje, kot je bilo predvideno, zato bodo ostala odprta tudi po 19. uri, ko se bodo ostala volišča zaprla, poroča STA.

Po podatkih, ki so jih zbrali neodvisni opazovalci, so pravočasno, ob 7. uri, odprli okoli 85 odstotkov od skupno 5759 volišč, povsod pa glasovanje poteka ob spoštovanju zasebnosti volivcev ter ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Volivcem pri vhodih na volišča merijo telesno temperaturo, obvezno je nošenje zaščitnih mask in spoštovanje razdalje.

Opozorila o nepravilnostih na nekaterih voliščih

Manjše težave povzroča omejitev števila oseb na voliščih, zaradi katere na voliščih ne morejo biti navzoči vsi akreditirani opazovalci. Socialdemokratska stranka BiH (SDP BiH) trdi, da v Banjaluki skušajo člani volilnih komisij, ki so blizu oblastem, zlorabiti epidemiološke ukrepe in predstavnikom opozicije onemogočiti opazovanje volitev. O podobnih težavah poročajo tudi iz Doboja.

Osrednja volilna komisija v BiH je v odzivu na tovrstne obtožbe poudarila, da se morajo opazovalci vesti tako, da ne ovirajo volitev in spoštujejo tajnost glasovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin