Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2011,
18.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Palestina nasilje

Nedelja, 15. 5. 2011, 18.27

7 let, 12 mesecev

Ob obeležitvi palestinskega dneva nakbe več mrtvih in ranjenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med obeležitvijo dneva nakbe, ko se Palestinci spominjajo posledic ustanovitve Izraela za palestinski narod, so izbruhnili nasilje in spopadi.

V spopadih je bilo v Gazi, na Zahodnem Bregu ter na meji s Sirijo in z Libanonom ubitih najmanj deset ljudi, več kot 250 je bilo ranjenih. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po spopadih v televizijskem in radijskem nagovoru poudaril, da bo Izrael "odločno branil svoje meje in suverenost", protestnika pa obtožil, da "pod vprašaj postavljajo obstoj Izraela, ki ga označujejo za katastrofo, ki jo je treba rešiti". Dodal je, da je vojski pri obrambi meja ukazal delovanje ob maksimalni zadržanosti. "Zelo resen in nasilen incident" Najhujši incident se je zgodil v bližini sirsko-izraelske meje, ko je izraelska vojska začela streljati na palestinske protestnike - bilo naj bi jih več tisoč -, ki jim je iz Sirije uspelo priti do Golanske planote. Izraelska vojska je njihov vdor označila za "zelo resen in nasilen incident". Po navedbah zdravniških virov sta bila ubita dva protestnika, čeprav so nekatera poročila še veliko višja - mrtvih naj bi bilo do deset ljudi.

Gre za najhujši obmejni incident med državama po več desetletjih. Damask se je na odziv izraelske vojske ostro odzval. Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da "obsoja kriminalna dejanja Izraela", slednji pa bo moral zanje prevzeti "polno odgovornost". Do nasilja je prišlo tudi na meji med Izraelom in Libanonom, kjer se je zbralo več tisoč palestinskih beguncev iz različnih delov Libanona. Protest se je stopnjeval v nasilje, ko je nekaj deset protestnikov podrlo zaporo libanonske vojske in začelo metati kamne v izraelske vojake. Pod streli izraelskih vojakov z druge strani je umrlo 10 ljudi, 112 je bilo ranjenih, je sporočila libanonska vojska.

"Najhujši spopadi po letu 2006" Izraelske oblasti so sicer mejno območje z Libanonom za razglasile za vojaško območje, na katerega je prepovedan dostop. Posebni koordinator ZN za Libanon Michael Williams pa je spopade na meji z Libanonom označil za najhujše po letu 2006. O spopadih poročajo tudi s palestinskih ozemelj. Okoli 90 Palestincev je bilo po zdravniških virih ranjenih v strelih izraelske vojske na severu Gaze, ko se se odpravili proti prehodu Erez. Okoli tisoč palestinskih protestnikov se je proti prehodu z Izraelom odpravilo kljub opozorilnim strelom izraelskih vojakov.

Poleg tega je bilo najmanj osem Palestincev ranjenih v spopadih v bližini nadzorne točke Kalandija, ob vhodu v vzhodni Jeruzalem, še devet pa v Hebronu na jugu Zahodnega brega. Spopadi pri Kalandiji so se nadaljevali ves popoldan. Protestniki so metali kamenje, policija pa se je odzvala s solzivcem in gumijastimi naboji.

Palestinska ozemlja so zaprta do polnoči Palestinci se ob dnevu nakbe ali katastrofe spominjajo posledice ustanovitve Izraela leta 1948 za palestinski narod, ko je svoje domove zapustilo okoli 760.000 Palestincev. Odšli so predvsem v Jordanijo, Sirijo, Libanon in na palestinska ozemlja. Palestinci in arabski Izraelci so priredili številne dogodke. Po vsej državi je v pripravljenosti več kot 3000 policistov. Protesti so se vrstili že v dneh pred obletnico. Policija je od petka aretirala vsega skupaj 63 ljudi. Poleg tega so palestinska ozemlja zaprta do polnoči. Dotlej lahko mejo med palestinskimi območji in Izraelom prestopijo le humanitarne pošiljke.

Policija v Tel Avivu medtem preiskuje trčenje tovornjaka, avtobusa in več osebnih avtomobilov, pri čemer je bilo ubit en človek, najmanj štirje so bili ranjeni. Tovornjak je vozil 22-letni arabski Izraelec. Policija še preiskuje, ali je voznik tovornjaka v ostala vozila morda zapeljal namerno. Voznik trdi, da je nesrečo povzročila počena guma.

Ne spreglejte