Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 6. 2023,
21.27

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

preiskava Titanik podmornica

Četrtek, 22. 6. 2023, 21.27

10 mesecev, 1 teden

Našli razbitine pogrešane podmornice, vseh pet potnikov umrlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Izginula podmornica | Po zadnjih podatkih je francoski robot prispel na dno ocena in začel iskati podmornico, je sporočila ameriška obalna straža. | Foto Reuters

Po zadnjih podatkih je francoski robot prispel na dno ocena in začel iskati podmornico, je sporočila ameriška obalna straža.

Foto: Reuters

Podvodno daljinsko vodeno vozilo je približno 500 metrov od ostankov ladje Titanik v Atlantskem oceanu odkrilo "polje razbitin", kjer so med drugim našli pristajalni okvir in zadnji pokrov pogrešane podmornice Titan. Ameriška obalna straža je zvečer izjavila, da so našli razbitine pogrešane podmornice, in potrdila smrt petih potnikov. Kontraadmiral ameriške obalne straže John W. Mauger je pojasnil, da se je zgodila katastrofalna izguba tlaka, posledica pa je bila implozija plovila. Dodal je, da trupel pokojnikov verjetno ne bodo mogli vrniti na površje.

Za zdaj še ni jasno, kdaj natanko se je zgodila implozija plovila, je pa kontraadmiral John W. Mauger potrdil, da podvodni zvoki, ki so jih reševalne ekipe zaznale v sredo, verjetno niso prihajali iz podmornice, poroča britanski BBC.

Prav tako je dejal, da bo obalna straža še naprej preiskovala območje, kjer so našli razbitine. "Na prizorišču so trenutno medicinsko osebje in drugi tehniki, v naslednjih 24 urah pa bomo začeli demobilizacijo osebja in plovil s prizorišča," je še dodal.

Tudi podjetje OceanGate, ki je organiziralo odpravo, je potrdilo, da sta plovilo in posadka izgubljena. "Zdaj menimo, da so naš izvršni direktor Stockton Rush, Šahzada Davud in njegov sin Suleman, Hamish Harding ter Paul-Henri Nargeolet žal izgubljeni," je sporočilo podjetje.

"Ti možje so bili pravi raziskovalci, ki so si delili poseben pustolovski duh ter globoko strast do raziskovanja in varovanja svetovnih oceanov. V tem tragičnem času smo v srcu s temi petimi dušami in njihovimi družinskimi člani," je dodalo podjetje in se zahvalilo vsem, ki so pomagali pri iskanju in reševanju podmornice Titan in njene posadke, poroča britanski BBC.

Mauger je dejal, da bodo podvodna vozila za zdaj ostala na prizorišču in nadaljevala iskanje razbitin.

22-letnica ujela zadnji potop pogrešane podmornice

V teh dneh je na družbenem omrežju TikTok zakrožil tudi posnetek zadnjega potopa zdaj pogrešane podmornice, ki ga je ujela 22-letna Abbie Jackson, snemalka na raziskovalnem plovilu Polar Prince, ki je sledilo podmornici. "Gledam podmornico, ki se potaplja proti Titaniku," je zapisala pod posnetek, ta pa je bil z družbenih omrežij zdaj odstranjen. Imel je več kot 26 milijonov ogledov.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je potnikom kisika zmanjkalo danes zjutraj

Iskanje podmornice se je začelo v nedeljo zvečer, ko so izgubili stik s posadko. Za krmilom je bil Stockton Rush, izvršni direktor podjetja OceanGate, ki je organiziralo odpravo. Podvodno daljinsko vodeno vozilo je nato danes v bližini ostankov ladje Titanik v Atlantskem oceanu odkrilo "polje razbitin", kjer so med drugim našli pristajalni okvir in zadnji pokrov pogrešane podmornice Titan.

Po besedah Davida Concannona, svetovalca družbe OceanGate Expeditions, ki je nadzorovala misijo, je imela podmornica štiridnevno zalogo kisika, ko je v nedeljo zjutraj zaplula v morje. Strokovnjaki so ocenjevali, da bi potnikom lahko že danes v zgodnjih jutranjih zmanjkalo kisika. Prav tako so se bali, da bi ogromen pritisk lahko povzročil implozijo plovila, kar bi lahko tudi pojasnilo najdbo razbitin, poroča britanski BBC.

Strokovnjaki so že dlje časa opozarjali, da bi lahko ogromen pritisk pod vodo povzročil implozijo plovila. Kot je pojasnil Dale Mole, nekdanji zdravnik ameriške mornarice, je bila v tem primeru smrt za potnike na krovu Titana takojšnja.

"Čeprav bi bil smrten izid tragičen, bi bilo za posadko huje, če bi obtičali v plovilu. Lahko si samo predstavljate, kako bi bilo v mrazu in s pomanjkanjem kisika. Če jih že ne moremo dobiti nazaj, je to najboljši možni scenarij," je dodal še pred uradno potrditvijo smrti petih potnikov podmornice.

Podmornico so iskali na površini v velikosti Slovenije, poleg tega pa sta na tem mestu dva najbolj zapletena morska tokova na svetu.

Podmornica
Novice Iskanje podmornice se nadaljuje: na območju iskanja zaznali nove zvoke
Titanik
Novice Na krovu izginule podmornice tudi britanski znanstvenik #video
Ne spreglejte