Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2013,
21.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NSA prisluškovanje

Torek, 29. 10. 2013, 21.40

8 let

NSA: Sporne podatke so nam predajali evropski obveščevalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropske obveščevalne službe so zbirale podatke o telefonskih komunikacijah svojih državljanov in jih nato posredovale ameriški Nacionalni varnostni agenciji (NSA).

Poročanja evropskih medijev, da je NSA sama izvajala nadzor nad temi komunikacijami, so "povsem napačna", je na zaslišanju v kongresu dejal direktor NSA Keith Alexander (na fotografiji zgoraj v uniformi).

"Da bom povsem jasen, mi nismo zbirali teh podatkov pri evropskih državljanih," je Alexander dejal pred komisijo ameriškega predstavniškega doma za obveščevalne dejavnosti.

Ob tem je kot povsem napačno označil poročanje francoskega časnika Le Monde in španskega El Mundo na podlagi dokumentov žvižgača Edwarda Snowdna, da je NSA konec minulega in v začetku tega leta v samo mesecu dni v Franciji prestregla 70 milijonov telefonskih klicev in 60 milijonov v Španiji. Italijanski dnevnik L'Espresso je medtem poročal, da so za Italijani vohunile ameriške in britanske obveščevalne službe.

Alexander je dejal, da tako novinarji omenjenih medijev kot tudi "oseba, ki je ukradla zaupne podatke", niso razumeli, kar so dejansko imeli pred sabo.

Poudaril je tudi, da tarče prisluškovanja niso bili državljani Francije in Španije. "Šlo je za zbiranje podatkov v državah, kjer Nato sodeluje v vojnih operacijah, kot je Afganistan," je dejal. Potrdil je še, da NSA svoje obveščevalne podatke prav tako deli z "evropskimi zaveznicami", tako kot one z njo.

Alexander je s tem potrdil današnje poročanje Wall Street Journala, kateremu je neimenovani ameriški visoki uradnik povedal, da so elektronsko vohunjenje nad telefonskimi komunikacijami več deset milijonov Francozov in Špancev izvajale domače obveščevalne službe, ki so nato podatke predale ameriškim kolegom.

Ta neimenovani vir je tudi povedal, da so bili dokumenti, s katerimi je postregel Snowden, napačno razumljeni in da v resnici razkrivajo, da so podatke o telefonskih klicih najprej zbirali francoski in španski obveščevalci, nato pa so jih delili z ameriškimi kolegi.

Ne spreglejte