Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
4. 10. 2017,
9.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

Srbija Hrvaška

Sreda, 4. 10. 2017, 9.08

6 let, 6 mesecev

Novo zaostrovanje med Zagrebom in Beogradom

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Aleksandar Vučić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ne bo kmalu obiskal Hrvaške, čeprav so njegov uradni obisk neuradno napovedali tako v Beogradu kot Zagrebu. Vzrok: verbalno obračunavanje med Zagrebom in Beogradom.

Urada srbskega predsednika in hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović sta v stiku, a zaradi novih zaostrovanj med državama zdaj še ni čas za obisk, poročajo hrvaški mediji.

V zadnjih dneh je za razburjenje na Hrvaškem poskrbel kar Vučić, ko je izjavil, da je sprejemanje zakona o hrvaških borcih med osvobodilno vojno odpiranje Pandorine skrinjice in nesprejemljivo za Srbijo. Nato je srbski obrambni minister Aleksandar Vulin v Šibeniku razburil s svojo tezo o državljanski vojni na Hrvaškem in o obnavljanju ustaštva.

Sledil je srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki se je ostro odzval na proteste iz Hrvaške zaradi postavitve spomenika Milanu Tepiću, majorju jugoslovanske vojske, ki je leta 1991 v Bjelovarju vrgel v zrak skladišče orožja, pri čemer je poleg njega umrlo 11 hrvaških vojakov. Dačić je izjavil, da je protest Hrvaške še en primer norosti in nov dokaz, da so "hrvaški predstavniki zboleli zaradi protisrbske histerije".

Izmenjava diplomatskih not

Hrvaška je zaradi postavitve spomenika na zagovor poklicala srbsko veleposlanico v Zagrebu Miro Nikolić, da bi ji izročili ostro diplomatsko noto zaradi postavitve spomenika.

Srbija je danes odgovorila z diplomatsko noto, v kateri so zapisali, da je "sramotno, da hrvaški uradniki, ki povzdigujejo ustaštvo in zločine, storjene med drugo svetovno vojno, podpihujejo protisrbsko histerijo in grobo kršijo temeljne človekove pravice v 21. stoletju ter protestirajo zaradi heroja Tepića, ki za Srbijo predstavlja primer časti in morale".

Hrvaška predsednica, je ocenila, da je v Vučiću našla primernega sogovornika. | Foto: STA , Hrvaška predsednica, je ocenila, da je v Vučiću našla primernega sogovornika. Foto: STA , Kazalo je dobro, a ...

Še slaba dva tedna nazaj je kazalo, da so odnosi med sosedama zreli za obisk srbskega predsednika v Zagrebu. Grabar-Kitarovićeva je v intervjujih in izjavah dajla pozitivna mnenja o srbskemu kolegu, za katerega je dejala, da je v njem našla partnerja, s katerim bi lahko otoplila odnose med državama.

Tudi Vučić je večkrat izjavil, da se veseli klica s povabilom, naj pride v Zagreb. Nato pa je njegova izjava o pandorini skrinjici sprožila val verbalnega obračunavanja med Hrvaško in Srbijo.

Ne spreglejte