Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
18.21

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Sabor Hrvaška Gordan Jandroković

Petek, 5. 5. 2017, 18.21

6 let, 11 mesecev

Novi predsednik hrvaškega sabora postal Gordan Jandroković

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Gordan Jandroković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dozdajšnjega podpredsednika hrvaškega sabora, 50-letnega Gordana Jandrokovića, so danes potrdili za novega predsednika sabora, potem ko je v četrtek z vodilnega položaja v parlamentu odstopil Božo Petrov. Novi predsednik je že sklenil današnjo sejo in napovedal novo po drugem krogu lokalnih volitev, ki bodo 4. junija.

Jandrokovića je podprlo 76 poslancev, medtem ko so poslanci največje opozicijske stranke SDP in nekaterih drugih opozicijskih strank zapustili sejo pred glasovanjem. Proti Jandrokoviću je bilo 13 poslancev.

Opozicija je obtožila HDZ, da so "kupili" štiri neodvisne poslance, da bi danes lahko pokazali, da imajo saborsko večino, čeprav je za izvolitev predsednika sabora potrebna navadna večina poslancev na seji.

K sumom o domnevno nečastnih potezah pri oblikovanju parlamentarne večine je prispeval tudi eden neodvisnih poslancev, upokojeni general Željko Glasnović, ki je bil med četrtkovim glasovanjem o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću zadržan, danes pa je prispeval glas večini.

Kakšne so bile njegove zahteve?

Obenem je na svojem profilu na Facebooku objavil pet pogojev za podporo hrvaški vladi in saborski večini na čelu s HDZ. Večinoma gre za skrb za hrvaške vojne veterane v Bosni in Hercegovini in hrvaške izseljence, saj je Glasnović postal poslanec na podlagi glasov Hrvatov iz drugih držav, predvsem BiH.

Na dokumentu, ki ima današnji datum, je videti Glasnovićeve zahteve in podpis, pa tudi podpise hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ministra za veterane Toma Medveda in državne sekretarke na zunanjem ministrstvu Zdravke Bušić. V SDP so izračunali, da Glasnovićeva podpora vladi stane približno 1,3 milijarde kun (173 milijonov evrov).

Opozicija je danes zahtevala še, naj sejo nadaljujejo tudi prihodnji teden, da bi premier Plenković čim prej predstavil nove ministre, potem ko je prejšnji teden odstavil štiri ministre iz stranke Most neodvisnih list. Prepričani so, da vlada v tem trenutku ne bi mogla oblikovati parlamentarne večine za podporo novim ministrom.

Ne spreglejte