Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gurbanguli Berdimuhamedov Turkmenistan diktator

Nedelja, 12. 5. 2013, 21.56

8 let

Nova zvezda med svetovnimi diktatorji (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov je na nacionalnem tekmovanju v ježi padel s konja, a kljub temu osvojil prvo nagrado 11 milijonov dolarjev.

Nekdanji zobozdravnik, 57-letni Gurbanguli Berdimuhamedov, predsednik Turkmenistana je vsestranski človek: akademik, general, nosilec črnega pasa v karateju in neverjetni jahač. Ter seveda diktator, ki ne trpi ugovarjanja.

To se je pokazalo tudi na državnem tekmovanju v jahanju. V Turkmenistanu je jahanje nacionalni šport, zelo pa so ponosni na svojo avtohtono vrsto ahaltekinskih konj. Na dan neodvisnosti so organizirali veliko tekmovanje, nagrada za zmagovalca pa je bilo 11 milijonov dolarjev. Med tekmovalci je bil tudi predsednik. Ta je tako velik ljubitelj ahaltekincev, da je o njih napisal knjigo, z naslovom Naš ponos in slava. Knjiga je že nekaj let na vrhu najbolj prodajanih v Turkmenistanu. V glavnem mestu Ašhabadu je dal zgraditi razkošen hipodrom, ki je bil na dan nacionalne dirke napolnjen do zadnjega kotička. Ogled tekme je bil obvezen za politično elito ter poslovneže te s plinom bogate države ob Kaspijskem morju.

To ni bilo prvič, da je med jahači nastopil tudi predsednik. V zadnjih petih letih je vedno nastopil. Seveda je kot prvi jahač države vedno tudi zmagal. Letos je nastopil s svojim priljubljenim konjem Berkararom, kar pomeni močen. Stave na dirko s predsednikom so bile vrtoglave, nagradni sklad pa neverjetnih 13 milijonov dolarjev, od katerih bi zmagovalec dobil 11 milijonov.

Jahač v prahu, slike zbrisane Na startu se je njegov konj lesketal v soncu, predsednik je takoj prevzel vodstvo v dirki. Nato pa...nenadoma je bilo televizijskega prenosa konec. Še vedno ni popolnoma jasno, kaj se je zgodilo. Očividci pravijo, da se je vodilni konj nenadoma ustavil, predsednik pa je v svoji tradicionalni turkmenski vojaški noši poletel preko njegove grive, treščil na stezo in nepremičen obležal. K njemu je priteklo stotine ljudi, reševalci in gasilci in pomagali ponesrečenemu predsedniku. Medtem je glavni napovedovalec tekem objavil, da je zmagovalec dirke tekmovalec s številko tri. To je bila številka predsednika. Zmedeni gledalci so zaploskali.

Eno uro po dogodku so na svečani podelitvi prvo nagrado podelili predsedniku. Ta je obljubil, da bo enajst milijonov dolarjev podaril mestni konjušnici za vzrejo ahaltekincev, v kateri bivata tudi njegova dva ljuba žrebca Berkarara in Bagtijara (Srečko).

Takoj po tem so pripadniki tajnih služb gledalcem, ki so bili na dirkališču, pobrali mobitele in kamere ter izbrisali vse posnetke dogajanja. Ker se jim to ni zdelo dovolj so še kasneje, na vseh izhodih iz mesta, celo na letališču vsem potnikom pregledovali posnetke na mobitelih, da ne bi s posnetkom padca osramotili predsednika. Izjeme niso bili niti tujci in diplomati. Aretirali so deset tujcev, ki so nasprotovali pregledu njihovih spominskih kartic.

Očitno neuspešno – posnetek je kljub temu prišel na you tube in turkmenistanski predsednik je postal nova zvezda med svetovnimi diktatorji.

Ne spreglejte