Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 1. 2022,
18.10

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

2

Natisni članek

Turkmenistan

Nedelja, 9. 1. 2022, 18.10

2 leti, 3 mesece

Predsednik ukazal gašenje vrat v pekel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

2

V Turkmenistanu imajo "vrata", ki naj bi vodila v pekel. Gre za več desetletij goreči krater, ki pa ga zdaj turkmenistanski predsednik želi pogasiti. Njegov nastanek je še vedno zavit v tančico skrivnosti, je pa bila želja po pogasitvi prisotna ves čas, saj naj bi z gorenjem plina izgubljali ta energent, ki se nahajajo v tleh. 

Že več kot pet desetletji v turkmenistanski puščavi Karakum gori krater, ki je 70 metrov širok in 20 metrov globok, imenovan "vrata v pekel". Leta 2018 ga je sicer predsednik uradno preimenoval v "Sijanje Karakuma".

Na vsakih nekaj let se tako predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov odloči, da bi bilo treba ogenj, ki sicer sodi med največje turistične znamenitosti v tej državi, dokončno pogasiti. Prvič ga je ukazal pogasiti že leta 2010, a neuspešno.

Negativen vpliv na zdravje ljudi

Predsednik je zdaj ponovno naročil strokovnjakom, naj poiščejo način, s katerim bi dokončno pogasili ogenj v kraterju Darzava v puščavi Karakum. Za to naj bi po poročanju francoske tiskovne agencije navedel okoljske in gospodarske razloge.

Predsednik pravi, da ogenj negativno vpliva na okolje in zdravje tamkajšnjih prebivalcev. Prav tako pa z njim izgubljajo pomembne naravne vire, s katerimi bi lahko dobro zaslužili in tako izboljšali standard prebivalcev.

Namesto tednov krater gori desetletja

Največja skrivnost pa je, zakaj je v kraterju pred leti sploh zagorelo in zakaj gori še danes. Ena od najbolj sprejetih teorij je ta, da so, ko je bil Turkmenistan še del Sovjetske zveze, geologi pri vrtanju zadeli žep z zemeljskim plinom.

Zelo verjetno je, da so se ustrašili strupenih plinov in naravne katastrofe ter se odločili, da ga bodo zažgali. Predvidevali so, da bo ugasnil po nekaj tednih, verjetno pa si nihče ni mislil, da bo krater gorel še po toliko letih.

 

Ne spreglejte