SiolNET. Avtomoto Novice
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bizarno: Država, ki je prepovedala črne avtomobile

1,28

termometer

Avtokratski predsednik Turkmenistana je z začetkom letošnjega leta v (svoji) državi prepovedal avtomobile črne barve. Kdor ga ima, ga mora prebarvati. Zatemnjena stekla so prepovedana že štiri leta.

Turkmenistan že slabih 11 let vodi Gurbanguly Berdimuhamedov. Turkmenistan že slabih 11 let vodi Gurbanguly Berdimuhamedov. Foto: Reuters

Turkmenistan je država v srednji Aziji (soseda Kazahstana, Uzbekitana, Afganistana in Irana), ki se je osamosvojila leta 1991. Država z okrog petimi milijoni prebivalcev je uradno predsedniška republika, dejansko pa država z monopolnim statusom predsednika. Državo že slabih 11 let vodi Gurbanguly Berdimuhamedov, ki je pred dvema letoma uradno obiskal tudi Slovenijo.

Prepoved zatemnjenih stekel in črnih avtomobilov

Ta državo vodi s trdo roko, ob tem pa je domnevno zelo vraževeren. Ker je njegova najljubša barva bela, je že leta 2014 prepovedal zatemnjena stekla, leto pozneje pa še uvoz črnih avtomobilov v državo.

Z začetkom letošnjega leta je (svoja) pravila očitno še zaostril. Prebivalci Turkmenistana se ne bodo smeli več voziti s črnimi avtomobili. V glavnem mestu so oblasti že zasegle več črnih avtomobilov. Kdor ga hoče nazaj, mora podpisati izjavo, da ga bo prebarval v svetlejšo (najbolje belo) barvo.

Zelo visoke cene lakiranj

Zaradi prepovedi črnih avtomobilov so se cene lakiranja vozil zelo zvišale in že dosegle ceno okrog dva tisoč dolarjev, je poročala lokalna radijska postaja Azatlyk.

Medtem ko je Berdimuhamedov znan kot ljubitelj hitrih avtomobilov – v svoji lasti ima namreč tudi zelenega buggati veyrona – , je prestolnica države Ashgabat znana po marmornatih stavbah. Leta 2013 se je po zaslugi števila takih stavb vpisala celo v Guinnessovo knjigo rekordov.   

Berdimuhamedov v zelenem bugatti veyronu Berdimuhamedov v zelenem bugatti veyronu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin