SiolNET. Novice Svet
3,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova poteza Trumpa. Okoljevarstveniki se držijo za glavo.

3,50

termometer

donald trump
Foto: Reuters

Ameriška agencija za varstvo okolja (Epa) je v sredo spremenila pravila glede izpustov toplogrednih plinov v ozračje iz termoelektrarn. Zvezni državam je omogočila, da dovolijo več izpustov, kot je bilo dovoljeno doslej. Okoljevarstveniki se držijo za glavo, premogovna industrija slavi zmago.

Agencija, ki bi morala skrbeti za čisto okolje, v času mandata sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa skrbi za rudnike premoga in zastarele termoelektrarne, zaradi česar si je prislužila navdušeno podporo rudarjev in nemudoma napoved tožbe zvezne države New York, ki ji bodo sledile tudi druge.

Trump obljubil, da bo oživel premogovnike

Ameriška premogovna industrija je v težavah, ker je naravni plin poceni, narašča pa tudi pridobivanje energije iz obnovljivih virov. Trump je leta 2016 obljubil, da bo oživel premogovno industrijo in izrazilo mnenje, da je segrevanje ozračja velika prevara v korist Kitajske. Zaradi tega je uvedel nova pravila, ki bodo po izračunih Epe do leta 2030 povzročila med 300 do 1500 dodatnih smrtnih primerov na leto. Tega izračuna Trumpova administracija ni uspela skriti pred objavo.

Virginia Ramos Rios Siol Plus "Američane je strah. Mislijo, da jih bo Trump zaščitil." #intervju

Zvezna država New York je medtem na poti potrditve zakona, ki bo zahteval, da se izpusti toplogrednih plinov do leta 2050 zmanjšajo do take mere, da bo New York država, ki leta 2050 praktično ne bo prispevala nič k segrevanju ozračja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin