SiolNET. Novice Svet
9,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov udarec za Trumpa: vidna republikanka v kampanjo za Hillary Clinton

9,55

termometer

Hillary Clinton
Foto: Reuters

Direktorica podjetja Hewlett-Packard Meg Whitman, ki je bila letos med voditelji predsedniške kampanje guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja - ta je podprl Donalda Trumpa -, je začela aktivno pomagati demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Meg Whitman se bo danes v Denverju sestala s poslovneži, ki jih bo skušala prepričati, naj finančno in tudi drugače podprejo Clintonovo. Sama ji je izrekla podporo v začetku meseca, ko je sporočila, da ne more podpreti kandidata, ki izkorišča jezo, razočaranje, ksenofobijo in rasne delitve. S tem je mislila na kandidata republikancev Donalda Trumpa.

Ta je zdaj zaostril kampanjo proti Clintonovi - če je to sploh mogoče - in začel uporabljati trditve podpornikov, ki pravijo, da demokratinja ne samo le laže, ampak tudi smrdi.

Meg Whitman velja za eno najvplivnejših ameriških gospodarstvenic. Meg Whitman velja za eno najvplivnejših ameriških gospodarstvenic. Foto: Reuters

Nasprotujoča si stališča vnašajo zmedo med Trumpove podpornike

Donald Trump se trenutno prepira sam s seboj glede svoje imigracijske politike, kar vnaša zmedo med njegove podpornike. Kandidat, ki je prišel v ospredje z neizprosnim stališčem in žalitvami priseljencev iz Mehike, zdaj včasih trdi, da bo 11 milijonov nezakonitih priseljencev izgnal, drugič pa, da se bo z njimi pogovarjal in ločil kriminalce od nedolžnih.

Včasih zagovarja stališča, ki so identična stališčem oziroma imigracijski politiki demokratov, drugič pa spet obljublja zid in deportacije. Trump bo imel v sredo težko pričakovani govor o imigracijski politiki, po katerem bo morda jasno kaj več.

Boj za katoliške volivce dobiva Clintonova

Trumpu nemirno spanje povzročajo tudi predvolilne ankete. Clintonovo vztrajno premaguje le med belopoltimi moškimi volivci, pri večini drugih kategorij volivcev pa čedalje bolj zaostaja. Najbolj med katoliškimi volivci. Analitiki menijo, da je tako zaradi politike do priseljencev. Anketa časopisa Washington Post in televizije ABC je ugotovila, da Clintonova pred Trumpom med katoliškimi volivci vodi z 61 odstotki proti 34. Anketa Javnega inštituta za raziskavo religije ji daje prednost s 55 odstotki proti 32.

Zaostanek je ogromen, sploh če upoštevamo, da je zadnji republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney leta 2012 katoliške glasove v boju z Barackom Obamo izgubil z 48 odstotki proti 50 odstotkom. Trump bo imel v sredo težko pričakovani govor o imigracijski politiki. Trump bo imel v sredo težko pričakovani govor o imigracijski politiki. Foto: Reuters

"Slovenci se ne zavedajo, kako dobro se jim godi"

Bližje ko so volitve, več pozornosti v ameriških medijih dobiva tudi Slovenija. Časopis Washington Post je tako včeraj objavil članek z naslovom: Šest dejstev o Sloveniji, ki nimajo nikakršne povezave z Melanio Trump. Časopis poudarja, da večina Američanov ne ve veliko o Sloveniji, razen tega, da od tam prihaja žena republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa Melania Trump. Obenem avtor članka Noah Charney, ki zadnjih nekaj let živi v Sloveniji, pravi, da Slovenci, ki niso nikoli živeli na tujem, ne vedo, kako dobro se jim godi.

To trditev razlaga s tem, da je Slovenija v novem sistemu zadržala najboljše od nekdanjega socialističnega sistema. Navaja nekaj primerov, kako država skrbi za svoje državljane in tudi za tujce od zibelke do groba, česar si v ZDA ni mogoče zamisliti niti v sanjah.

Med njimi so leto dni porodniškega dopusta, zastonj umetna oploditev, denar za otroka, plačane bolniške odsotnosti za nego bolnega otroka, državna podpora kulturnikom ali umetnikom, zastonj visoko šolanje in zapori odprtega tipa za nenasilne zapornike, pri čemer je stopnja kriminala v Sloveniji še vedno med najnižjimi na svetu.

Zaradi pošiljanja svojega mednožja dekletom ga je žena zapustila
Podpredsednica predsedniške kampanje demokratinje Hillary Clinton, 41-letna Huma Abedin, je v ponedeljek sporočila, da se bo ločila od svojega moža, nekdanjega demokratskega kongresnika iz New Yorka Anthonyja Weinerja. Tega so spet zalotili pri pošiljanju žgečkljivih sporočil in fotografij ženskam. 

Weiner je zaradi pošiljanja svojega mednožja dekletom na drugi strani Amerike leta 2011 odstopil s položaja zveznega kongresnika. Do leta 2013 je bil mir, nato pa je med njegovo kampanjo za župana New Yorka prišlo na dan, da tovrstnega početja dejansko ni nikoli opustil. Huma Abedin mu je tudi takrat oprostila in ostala z njim, tokrat pa ji je prekipelo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin