SiolNET. Novice Svet
7,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potres na Tajvanu povzročil precejšnjo škodo, najmanj ena smrtna žrtev #foto #video

7,34

termometer

Jugovzhodni del Tajvana je danes stresel močan potresni sunek magnitude 6,9, je sporočil ameriški seizmološki urad USGS. Potres je povzročil precejšnjo gmotno škodo. Številne stavbe so poškodovane, najmanj en človek je umrl. Zaradi jakosti potresa je Japonska izdala opozorilo pred cunamijem, ki pa ga je medtem že umaknila.

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Potres je imel središče kakih 50 kilometrov severno od mesta Taitung na globini desetih kilometrov. Območje je stresel ob 14.44 po lokalnem času (8.44 po srednjeevropskem). USGS je sprva sporočil, da je imel potres magnitudo 7,2, nato pa je njegovo moč znižal na magnitudo 6,9.

Z otoka prihajajo pretresljivi posnetki o obsežni škodi, ki jo je povzročil potres. Več stavb je močno poškodovanih, prav tako mostov. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov.

Po podatkih japonskih reševalcev je v potresu življenje izgubila najmanj ena oseba. V mestu Yuli je umrl delavec v cementarni, nanj se je zrušila mehanizacija. Zdravniško oziroma bolnišnično pomoč pa je doslej potrebovalo 79 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

V mestu Yuli so se porušile najmanj tri stavbe. Sesedlo se je tudi pritličje stavbe, kjer je bila trgovina. V ruševinah so bili ujeti štirje ljudje, a so jih reševalci uspešno rešili. Drugi dve stavbi sta bili prazni, so še sporočile reševalne službe.

V okolici mesta sta se porušila tudi dva mostova, še dva pa sta poškodovana. V bližini se je iztiril tudi vlak. Poškodovanih pri tem ni bilo.

potres, Papua Nova Gvineja Novice Silovit potres z magnitudo 7,6 stresel Papuo Novo Gvinejo #foto

Območje je sicer že v soboto stresel močan potresni sunek magnitude 6,6, današnji pa je bil še močnejši. Vmes je bilo več popotresnih sunkov, tla pa se še vedno tresejo.

Ker je šlo za močan potres, so japonske oblasti opozorile na možnost cunamija, predvsem na otokih v bližini Tajvana. Pričakovali so okoli meter visoke valove, a je nevarnost medtem minila brez posebnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin