SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Norveški pokojninski sklad se je lani umaknil iz 73 podjetij

0

termometer

Norveški državni pokojninski sklad je lani odprodal svoj delež v 73 podjetjih, saj bi socialne ali okoljske politike podjetij lahko škodile dobičkonosnosti.

"Od podjetij pričakujemo, da poročajo o svojem vplivu na okolje in dejavnikih, ki bi lahko vplivali na njihovo dolgoročno dobičkonosnost," je v izjavi zapisal vodja sklada Yngve Slyngstad.

Vrednost sklada trenutno znaša okoli 709 milijard evrov Čeprav imena podjetij, iz katerih se je umaknil največji državni naložbeni sklad na svetu, niso znana, so v poročilu o "odgovornem investiranju" nakazali, da gre za energetska podjetja, ki uporabljajo premog, pa tudi takšna, ki se ukvarjajo z rudarstvom, proizvodnjo cementa in gradbeništvom.

Vrednost sklada trenutno znaša okoli 709 milijard evrov, kar je enako vrednosti približno šestih norveških letnih proračunov oz. več kot 137 tisoč evrov na vsakega od 5,2 milijona Norvežanov.

Vse bolj upoštevajo socialno in okoljsko delovanje podjetij V zadnjih štirih letih se je sklad umaknil iz 187 podjetij, za to pa so se odločili iz finančnih razlogov, v katerih vse bolj upoštevajo socialno in okoljsko delovanje podjetij.

Sklad se iz podjetij lahko umakne tudi zaradi povsem etičnih razlogov, če oceni, da podjetje krši človekove pravice ali proizvaja jedrsko orožje ali tobačne izdelke.

Med drugim se je umaknil iz velikanov, kot so Boeing, Lockheed Martin, Rio Tinto, Philip Morris in British American Tobacco.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin