SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nobelovo nagrado za kemijo prejela Robert Lefkowitz in Brian Kobilka

4

termometer

Med Nobelovimi nagrajenci še dva Američana.

Nobelovo nagrado za kemijo bosta letos prejela ameriška profesorja medicine Robert Lefkowitz in Brian Kobilka za prelomna odkritja notranjega delovanja pomembne družine receptorjev, receptorjev v G-proteinih, zaradi katerih se celice odzivajo na zunanje dražljaje, je danes sporočila švedska kraljeva akademija za znanost. Kot so pojasnili, skoraj polovica zdravil deluje na podlagi odziva teh receptorjev, tako da bo poznavanje njihovega delovanja znanstvenikom omogočilo razvoj boljših zdravil z manj stranskimi učinki.

Člani odbora hvalili njuno odkritje Sven Lidin, član odbora za Nobelove nagrade, je pojasnil, da zahvaljujoč njunemu delu vemo, kako izgledajo, sicer pa imajo ključno vlogo pri prenosu informacij med celicami. Neravnovesje v tem procesu vodi v zdravstvene probleme, je dodal. Človeška telesa so namreč fin sistem interakcij milijard celic. Te vsebujejo majcene receptorje, ki jim omogočajo, da čutijo svoje okolje in s tem, da se prilagodijo novim situacijam, so dodali. Druga članica odbora Sara Snogerup je še dodala, da lahko zdaj uživa v kavi zahvaljujoč receptorjem. Zahvaljujoč Lefkowitzu in Kobilki pa sedaj ve, "kako do tega pride".

Oba presenečena nad nagrado Lefkowitz prihaja z medicinskega centra Univerze Duke v Durhamu v Severni Karolini, Kobilka pa prihaja z medicinske fakultete Univerze Stanford v Kaliforniji. Lefkowitz je sicer že dejal, da je zaradi nagrade zelo vesel in da je bil zelo presenečen. Kot je dejal, je že trdno spal s čepki v ušesih, ko je zazvonil telefon, žena ga je zbudila in po telefonu je izvedel novico.

Kubilka pa je dejal, da je sprva mislil, da gre za šalo, ko so mu sredi noči po telefonu sporočili, da bo prejel Nobelovo nagrado. Dodal je, da je zelo vesel, da pa še vedno težko verjame, saj je še vedno "med budnostjo in spancem", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V četrtek bo znana še prejemnik Nobelove nagrade za književnost Letošnja sezona Nobelovih nagrad se je začela v ponedeljek z razglasitvijo dobitnikov nagrad za medicino. V četrtek bo znano ime Nobelovca za književnost, dobitnika najbolj prestižne, Nobelove nagrade za mir, pa bodo razglasili v petek. Dobitnik nagrade za ekonomijo bo znan 15. oktobra. Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel, in sicer vsako leto 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin