Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

nobelova nagrada jedrsko orožje Beatrice Fihn

Petek, 6. 10. 2017, 11.20

6 let, 6 mesecev

Nobelova nagrada za mir kampanji za jedrsko razoroževanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Beatrice Fihn | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nobelovo nagrado za mir letos prejme mednarodna kampanja za jedrsko razoroževanje Ican za "prizadevanja za ozaveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja", je danes v Oslu sporočil Nobelov odbor.

Petčlanski norveški Nobelov odbor je v utemeljitvi odločitve navedel, da je Ican vodilni igralec civilne družbe v prizadevanjih za prepoved jedrskega orožja. Ustanovljen je bil leta 2007 v Melbournu, danes pa ima sedež v Ženevi. Sestavlja ga 468 nevladnih organizacij iz stotih držav, med katerimi ni Slovenije.


Morda vas zanima še:

Vse bolj napeto med ZDA in Severno Korejo, kako blizu spopada je svet?
Kaj pomeni slovenski ne pogodbi o prepovedi jedrskega orožja
Aung San Su Či: Nobelova nagrajenka, ki si zatiska oči ob genocidu

Severna Koreja obtožuje ZDA: To je vojna napoved


Ican opozarja na nevarnost jedrskega orožja in si prizadeva za njegovo globalno prepoved. Pomembno zmago je kampanja dosegla julija, ko so Združeni narodi sprejeli nov sporazum o prepovedi jedrskega orožja. Ta določa, da se države podpisnice strinjajo, da ne bodo razvijale, preizkušale, proizvajale ali posedovale jedrskega orožja, da ne bodo grozile z njegovo uporabo ali omogočale, da bo jedrsko orožje na njihovem ozemlju.

Nevarnost jedrskega konflikta grozeče narašča

"To je čas velikih globalnih napetosti, ko bi nas izjave, ki podžigajo strasti, lahko z lahkoto, brez pretiravanja, pripeljale do neizrekljivih grozot. Nevarnost jedrskega konflikta grozeče narašča," je opozorila kampanja v času naraščajočih napetosti in nevarne retorike med ZDA in Severno Korejo.

Direktorica kampanje Beatrice Fihn pa je v prvem odzivu na prejem nagrade dejala:"Če kdaj, je zdaj čas, da države izrazijo svoje nedvoumno nasprotovanje jedrskemu orožju." 

Pogodba o prepovedi jedrskega orožja

Gre za pravno zavezujočo mednarodno pogodbo, ki je prva mednarodna pogodba o jedrski razorožitvi po več kot 20 letih. Pogodbo je julija v Generalni skupščini ZN potrdilo 122 držav. Med njimi ni bilo jedrskih držav in članic zveze Nato.

Pogodba državam prepoveduje razvoj, testiranje, proizvodnjo, nakupe, skladiščenje in posedovanje jedrskega orožja in drugih eksplozivnih jedrskih naprav ter tudi uporabo tega orožja ali celo grožnje z njegovo uporabo.

Pogodba jedrskim državam - ZDA, Rusiji, Kitajski, Veliki Britaniji, Franciji, Indiji, Pakistanu, Izraelu in Severni Koreji - pušča odprta vrata za pristop, a bi v tem primeru morale najprej prekiniti svoje oborožitvene programe in se pod nadzorom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) znebiti jedrskih zalog.

A možnosti, da bi katera od njih v dogledni prihodnosti to tudi naredila, praktično ni. Članice Nata novi pogodbi nasprotujejo, ker jih brani ameriški jedrski dežnik. ZDA so bile tudi najglasnejši kritik pogajanj o pogodbi in so pogajanja tako kot preostale jedrske sile - in Slovenija - bojkotirale.

Slovenija ni in ne namerava pristopiti k sporazumu. Po besedah premierja Mira Cerarja je pogodba "v določenih vsebinah preveč radikalna in nerealna". Slovenija po njegovem mnenju še vedno podpira jedrsko razorožitev. V poslanski skupini Levica so namreč prepričani, da Slovenija protijedrsko pogodbo bojkotira po navodilih ZDA.

Ustanovitelje kampanje, med katerimi so nekdanji generalni sekretar ZN Ban Ki-moon, tibetanski duhovni voditelj dalajlama, južnoafriški Nobelovec Desmond Tutu in umetnica Yoko Ono, je pred desetletjem navdihnil uspeh mednarodne kampanje za odstranjevanje kopenskih min, ki je igrala odločilno vlogo pri pogajanjih o sporazumu o prepovedi protipehotnih min leta 1997. Kampanja danes šteje 10 tisoč aktivistov.

Združeni narodi so pozdravili podelitev Nobelove nagrade za mir kampanji Ican kot dobro znamenje za ratifikacijo pogodbe o prepovedi jedrskega orožja. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini pa je izpostavila močno zavezanost EU svetu brez jedrskega orožja.

Ne spreglejte