SiolNET. Novice Svet
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Vse bolj napeto med ZDA in Severno Korejo, kako blizu spopada je svet?

10

termometer

"Severni Koreji pri razvoju jedrskega orožja manjka le še zadnji korak. Če ji uspe, bomo zelo blizu morebitni katastrofi," pravi strokovnjak za mednarodne odnose Marko Lovec.

Severna Koreja je sredi septembra izstrelila balistično raketo srednjega dosega čez japonsko ozemlje. Severna Koreja je sredi septembra izstrelila balistično raketo srednjega dosega čez japonsko ozemlje. Foto: Reuters

V zadnjih mesecih so se odnosi med ZDA in Severno Korejo močno zaostrili. Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je v ponedeljek dejal, da je predsednik ZDA Donald Trump Severni Koreji napovedal vojno, ko je na Twitterju zapisal, da vodstva Severne Koreje kmalu ne bo več, "če (Ri Jong Ho, op. a.) ponavlja misli malega raketnega moža (Kima Džong Una)".

Trump se je s to izjavo odzval na sobotni govor severnokorejskega zunanjega ministra pred Generalno skupščino Združenih narodov, ko je Ri Jong Ho Trumpa označili za duševno motenega megalomana in dodal, da postaja obisk severnokorejskih raket v ZDA vse bolj neizbežen.

"Ker so ZDA napovedale vojno naši državi, imamo vso pravico do samoobrambnih protiukrepov, vključno s pravico do sestrelitve ameriških bombnikov, tudi če ne bodo v našem zračnem prostoru," zdaj pravi severnokorejski zunanji minister.

Iz Bele hiše so sporočili, da niso napovedali vojne Severni Koreji. "To je absurdno," so dejali in pozvali Severno Korejo, naj preneha s provokacijami.

Donald Trump Severni Koreji grozi s popolnim uničenjem. Donald Trump Severni Koreji grozi s popolnim uničenjem. Foto: Reuters Trump: Kim Džong Un je mali raketni mož

Besedno obstreljevanje med ZDA in Severno Korejo se tako nadaljuje. Trump, ki je v nedeljo izdal izvršni ukaz, s katerim med drugim prepoveduje vstop v ZDA tudi državljanom Severne Koreje, je severnokorejskega voditelja Kima Džong Una že večkrat označil za malega raketnega moža, državi pa zagrozil s popolnim uničenjem.

Severna Koreja septembra izvedla najmočnejši jedrski poskus do zdaj

Severna Koreja, ki je v začetku septembra izvedla šesti, najmočnejši jedrski poskus do zdaj, sredi septembra pa izstrelila še balistično raketo srednjega dosega čez japonsko ozemlje, trdi, da je že skoraj dokončala jedrski program (več o razvoju severnokorejskega orožja v grafiki na dnu članka).

Po severnokorejskih poskusih so sledile nove sankcije Varnostnega sveta Združenih narodov. ZDA so ob vzhodno obalo Severne Koreje poslale ameriške bombnike, Kitajska pa je napovedala, da bo s prvim oktobrom močno omejila dobavo nafte Severni Koreji.


Preberite še:

-> Kaj pomeni slovenski ne pogodbi o prepovedi jedrskega orožja
-> Severna Koreja obtožuje ZDA: To je vojna napoved
-> Kitajski udarec za Severno Korejo

-> Konec posojilnega raja in 30 let nizkih obresti?


O napetih odnosih med Severno Korejo in ZDA smo se pogovarjali z Markom Lovcem iz Centra za mednarodne odnose na Inštitutu za družbene vede pri FDV.

Režim si vseskozi prizadeva dobiti jedrsko orožje, ker je to ključni adut, ki bi lahko režim dolgoročno ohranil pri življenju, pravi Marko Lovec. Režim si vseskozi prizadeva dobiti jedrsko orožje, ker je to ključni adut, ki bi lahko režim dolgoročno ohranil pri življenju, pravi Marko Lovec. Foto: FDV

Kako razumeti zadnje dogajanje okoli Severne Koreje. Smo blizu svetovnega spopada?
Upam, da ne. Ta zaostritev traja že nekaj časa. Že 20 let Severna Koreja čuti povečan zunanji pritisk, tako kot vsi preostali eksotični režimi, ki so preživeli hladno vojno in pred tem uživali podporo enega od blokov.

Po koncu hladne vojne ti režimi iščejo neko svojo nišo, ki bi jim pomagala preživeti. Pogosto je ta niša jedrsko orožje, ki je dovolj uničevalno, da lahko zastrašujejo svet okoli sebe, ne glede na to, kakšen je njihov razvojni zaostanek. Nekaj podobnega počne Severna Koreja.

Kako daleč z razvojem jedrskega orožja je Severna Koreja?
Jedrsko orožje že imajo, manjka jim le še zadnji korak, to je miniaturizacija jedrskega orožja do te mere, da bi ga lahko spravili v balistične rakete. A težava ni samo jedrsko orožje, težava so tudi ogromne količine balističnega orožja, ki ga imajo. Hkrati uporabljajo precej staro jedrsko tehnologijo, tako da se lahko zgodi tudi napaka pri teh poskusih. Že pri civilni uporabi jedrske tehnologije se pojavljajo napake, zelo hitro lahko gre kaj narobe.

V soboto so v Severni Koreji potekale protiameriške demonstracije. V soboto so v Severni Koreji potekale protiameriške demonstracije. Foto: Reuters Se bo svet moral sprijazniti s severnokorejskim jedrskim orožjem?
ZDA bodo prisiljene v neposredna pogajanja s Severno Korejo, če bo ta res pridobila jedrsko orožje. Če Severna Koreja razvije to balistično orožje, bo imel to orožje avtoritarni, potencialno nestabilni režim, ki ga vodi en sam človek. In vsi vemo, da lahko en sam človek hitro naredi napako. Če bodo razvili to orožje, bomo zelo blizu potencialni katastrofi.

Besednjak, ki ga uporabljata Trump in Kim Džong Un, je precej oster in nenavaden.
Besednjak se res zdi skrajno nerazumen. Ampak če gledamo širšo sliko, je v tem določena racionalnost. Severna Koreja se spopada z gospodarsko krizo, lakoto, sušo in Kim Džong Un dela vse, da bi se ohranil na oblasti. Režim ima precej velike notranje težave in potrebuje razvoj jedrskega orožja ter tudi zaostrovanje odnosov z ZDA.

Režim si vseskozi prizadeva pridobiti jedrsko orožje, ker je to ključni adut, ki bi ga lahko na dolgi rok ohranil pri življenju. Z orožjem lahko grozi komurkoli v širši regiji in tudi Združenim državam.

Kakšna je taktika ZDA?
ZDA izkoriščajo šibkost režima in to, da je država tik pred tem, da razvije jedrsko orožje. Povečujejo pritisk in igrajo poker. Skušajo doseči, da bi režim počil, še preden bi razvil jedrsko orožje. To je seveda zelo nevarno. Za ZDA je konflikt še vedno daleč, čez Tihi ocean, zato v tem trenutku ZDA še lahko zaostrujejo retoriko. Zdaj smo na točki, ko je Severna Koreja na tem, da razvije balistično orožje, ZDA na drugi strani pa skušajo to preprečiti.

Vrh severnokorejske vojske se je zaobljubil k sveti vojni proti ZDA. Kdaj natanko naj bi se to zgodilo, ni znano, severnokorejska tiskovna agencija je fotografijo objavila v soboto. Vrh severnokorejske vojske se je zaobljubil k sveti vojni proti ZDA. Kdaj natanko naj bi se to zgodilo, ni znano, severnokorejska tiskovna agencija je fotografijo objavila v soboto. Foto: Reuters Če je na eni strani kontroverzni Kim Džong Un, je na drugi strani Donald Trump, ki tudi ni klasičen voditelj.
Trump je, potem ko je prišel na oblast, nekoliko spremenil zunanjo politiko ZDA. Iran in Severno Korejo je spet postavil na os zla, kot jo je definiral eden od njegovih predhodnikov George Bush. Trump vidi v teh režimih priložnost, da okrepi vlogo ZDA v regiji v primerjavi s preostalimi igralci. Pri Iranu je to Ruska federacija in nekatere šiitske države, pri Severni Koreji je to Kitajska. V prvi vrsti ne gre za severnokorejski režim, ampak za redefiniranje odnosa ZDA do Kitajske.

Kakšna je vloga Kitajske v tem konfliktu?
Za Kitajsko je Severna Koreja pomembna, ker je neke vrste tamponska cona do Južne Koreje. V regiji Kitajska noče zaostrovanj. Če bi severnokorejski režim razpadel, bi najbrž veliko ljudi skušalo zbežati v Južno Korejo. Ta bi želela okrepiti svojo prisotnost in v neki fazi bi bila Kitajska najbrž prisiljena prestopiti mejo in vojaško posredovati. Tega pa nočejo.

Zakaj?
Kitajska se že nekaj časa prikazuje kot mirna, gospodarska, tiha sila. Noče se postaviti v škornje agresorja. Kitajska si tam želi status quo. Po eni strani potrebuje severnokorejski režim, po drugi strani pa je zanjo delovanje Kim Džong Una moteče, ker priteguje veliko pozornosti mednarodne javnosti in ker je dogajanje, povezano s Severno Korejo, vseskozi na robu širše krize in konflikta.

Ena napačna poteza je dovolj, da se tam začne spopad širših razsežnosti.

Kako potem razumeti odločitev Kitajske, da podpre sankcije OZN proti Severni Koreji?
Kitajska je res podprla sankcije, hkrati pa je ravno Kitajska tista, ki ohranja Severno Korejo pri življenju. Severna Koreja ključne vire energije dobi prav od Kitajske. Če bi Kitajska storila, kar zahtevajo Američani, torej nehala izvažati vso energijo v Severno Korejo, bi to povzročilo gospodarsko sesutje že tako šibkega severnokorejskega režima.

Kitajska tega ne bo naredila, ker noče razpada severnokorejskega režima. Hkrati želi pokazati, da je odgovorna sila, zato deloma podpira sankcije.

Kitajska torej igra dvojno vlogo.
Tako je. Zelo težko je natančno analizirati, kaj se dogaja na terenu, ker je severnokorejski režim izjemno zaprt. Na drugi strani tudi kitajski režim ni povsem odprt in transparenten. Kitajska noče bistvenih sprememb v Severni Koreji, hkrati pa izgublja vpliv na Severno Korejo. V prejšnjih čistkah, ki so potekale v Severni Koreji, so bili odstranjeni prav številni uradniki, ki so bili blizu Kitajski.


Preberite še:

-> Kaj pomeni slovenski ne pogodbi o prepovedi jedrskega orožja
-> Severna Koreja obtožuje ZDA: To je vojna napoved
-> Kitajski udarec za Severno Korejo

-> Konec posojilnega raja in 30 let nizkih obresti?


Severna Koreja grafika Foto: Marjan Žlogar

Komentarji

15

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 26.09.2017. ob 07:13 +6 - 3

  tega rdečega komunističnega blazneža kimija je treba na vsak način ustaviti zlepa ali zgrda, ker predstavlja nevarnost celemu svetu in tlači svoj narod

  +6 - 3
 • brane134 / 26.09.2017. ob 15:20 +3 - 1

  Če ta podmukli diktatorček nebi imel atomske, bi ga že zdavnaj bombardirali pravični demokracijanosci...... edina garancija mu je ravno atomska oborožitev. Mislite, da bi si upali nad Sadama ali Gedafija, če bi imeli tudi one eno takšno bombico?(pa brez beguncev bi bili, pa brez popolnoma razbitega in razkosanega bližnjega vzhoda bi bilo in brez tisoče žrtev tudi). Torej, kdo je tu bolj nevaren????? Sicer pa, kdo pa je edini in prvi, ki je tako bombo uporabil???

  +3 - 1
 • Rafko / 26.09.2017. ob 10:06 +3 - 1

  Diktatorji Lenini, Stalini, Hitlerji , Titeki in podobni prej ali slej propadejo, tudi Kimčkov režim bo, vprašanje je le, kakšna bo cena ali bo le njegov lastni narod nastradal, kar se največkrat dogaja pri komunističnih diktatorjih ali bo to kaj širše. Bomo videli.

  +3 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin