Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 10. 2021,
11.58

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Stockholm medicina 2021 nobelova nagrada

Ponedeljek, 4. 10. 2021, 11.58

2 leti, 6 mesecev

Nobelova nagrada za medicino za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Nobelova nagrada 2021 | Foto STA

Foto: STA

Letošnjo Nobelovo nagrado medicino oziroma fiziologijo sta prejela David Julius, ameriški fiziolog, in Ardem Patapoutian, armensko-ameriški molekularni biolog, za odkritje receptorjev za temperaturo in dotik, je danes sporočil švedski inštitut Karolinska.

"Gre za prelomno odkritje," je ob razglasitvi nagrajencev utemeljila žirija, ki podeljuje Nobelove nagrade. Letošnja dobitnika te nagrade sta omogočila razumeti, kako lahko toplota, mraz in mehanska sila sprožijo živčne impulze, ki omogočajo zaznavanje in prilagajanje svetu, so med drugim utemeljili.

Dodali so, da sta raziskovalca s celicami, občutljivimi na pritisk, odkrila nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

Za raziskovanje uporabil sestavino čilijev

65-letni David Julius z Univerze Kalifornija v San Franciscu je uporabil kapsaicin, aktivno sestavino čilijev, ki povzroča pekoč občutek, za identifikacijo senzorja v živčnih končičih kože, ki se odziva na toploto.

Ardem Patapoutian je s pomočjo celic, občutljivih na pritisk, odkril nov razred senzorjev, ki se odzivajo na mehanske dražljaje v koži in notranjih organih.

Patapoutian se je rodil v Bejrutu leta 1967 in je kot najstnik prišel v Los Angeles. Trenutno deluje v raziskovalnem medicinskem inštitutu Scripps Research v kalifornijski La Jolli.

Denarno nagrado si bosta razdelila

Najpomembnejšo nagrado s področja medicine spremlja denarna nagrada v vrednosti deset milijonov švedskih kron, okoli 980 tisoč evrov, ki si jih bosta tokrat razdelila dva nagrajenca.

Lani so nagradili virologe

Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli trije virologi, Američana Harvey J. Alter in Charles M. Rice ter Michael Houghton iz Velike Britanije za odkritje virusa hepatitisa C.

Od leta 1901 je, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, Nobelovo nagrado za medicino prejelo 222 posameznikov, od tega 12 žensk. Prvo Nobelovo nagrado za medicino je prejel nemški bakteriolog Emil Adolf von Behring za odkritje terapije proti davici.

Z objavami nagrajencev bodo nadaljevali v prihodnjih dneh

Z objavo letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za medicino se je začel teden objav letošnjih Nobelovih nagrajencev. V torek bodo objavili Nobelovega nagrajenca za fiziko, v dnevih, ki sledijo, pa še nagrajence za kemijo, književnost, mir in ekonomijo.

Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja denarnega sklada Alfreda Nobela. Nagrajenci znanstvenih kategorij ter književnosti bodo nagrade zaradi pandemije covid-19 tudi letos prejeli v svojih domovinah namesto v švedski prestolnici Stockholm. Nobelovo nagrado za mir običajno podelijo v norveški prestolnici Oslo.

Ne spreglejte