Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nicolas Sarkozy preiskava

Četrtek, 3. 7. 2014, 14.20

8 let

Nicolas Sarkozy vztraja, da je nedolžen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je zanikal vpletenost v korupcijo, zaradi česar so v sredo proti njemu sprožili uradno preiskavo.

Obtožbo je označil za groteskno, del sodstva pa obtožil političnega delovanja . Namen 15-urnega zaslišanja, po katerem so uvedli preiskavo, pa je bil, da bi ga ponižali, je dejal.

"Odkrito vam povem, da si nimam kaj očitati," je dejal novinarjem zasebne televizije TF1 in radia Europe 1 v svojem prvem televizijskem intervjuju po porazu na predsedniških volitvah leta 2012.

Zatrdil je, da ni nikoli ničesar naredil v nasprotju s pravno državo in da ni nikoli izdal zaupanja nikogar. Meni, da so ga želeli le ponižati Kritičen je bil do tega, da so ga pred odločitvijo o uvedbi uradne preiskave 15 ur pridržali na zaslišanju. Meni, da so ga s tem hoteli ponižati, saj ne gre za običajen postopek. Vprašal je, ali ga ni mogel zaslišati sodnik.

Sarkozyjevo pridržanje na zaslišanju v torek je bil dejansko prvi primer tovrstnega ukrepa v okviru kazenske preiskave proti kateremu od nekdanjih francoskih predsednikov.

Po 15-urnem zaslišanju je sodišče v sredo proti njemu uvedlo uradno preiskavo zaradi suma korupcije, trgovanja z vplivom in sprejemanja zaupnih informacij, za kar je zagrožena desetletna zaporna kazen. Sodnico obtožil pristranskosti Sodnico Claire Thepaut, ta je bila med sodniki, ki so odločili o uvedbi uradne preiskave, je obtožil pristranskosti, ker je članica sodniškega sindikata, ki se uvršča na levico.

"Ali je normalno, da so izbrali sodnika, ki je član sodniškega sindikata, katerega politična obsesija je uničenje osebe, proti kateri mora sprejeti odločitev?" se je spraševal.

Čeprav bi primer lahko imel težke posledice na njegove upe za vrnitev na politično prizorišče še pred naslednjimi predsedniškimi volitvami leta 2017, je napovedal, da bo konec avgusta ali v začetku septembra povedal, ali se namerava vrniti v politiko kot kandidat za vodstvo svoje stranke Unija za ljudsko gibanje (UMP). Francoska vlada zavrnila obtožbe Francoska vlada je zavrnila Sarkozyjeve obtožbe o vpletanju politike v pravosodje. "Sodstvo je neodvisno, nobenega poseganja ni več," je zagotovil tiskovni predstavnik Stephane Le Foll. "Nekateri ljudje temu težko verjamejo iz razlogov, ki jih ne želim komentirati," je dodal.

Vodja vladajočih socialistov Jean-Cristophe Camadelis je dejal, da poskuša Sarkozy z obtožbami o pristranskosti sodstva in izpostavljanjem določene sodnice pozornost javnosti preusmeriti na politiko in zarote.

Nekateri so Sarkozyjev napad na sodstvo primerjali z bojem nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija z italijanskim pravosodjem. Pierre Musso, univerzitetni profesor in avtor knjige Sarkoberlusconizem, meni, da se je Sarkozy na obtožbe odzval podobno kot Berlusconi. Po njegovih besedah se nekdanji francoski predsednik predstavlja kot žrtev in igra na čustva.

Ne spreglejte