Neznanci vdrli v slovensko veleposlaništvo v Bruslju

Na slovensko veleposlaništvo v Bruslju so v noči na ponedeljek vdrli neznanci in po prvih podatkih odnesli hologramske nalepke, ki se uporabljajo za pečatenje poštnih pošiljk. Preiskava vseh okoliščin še traja, so za STA danes potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Neznanci vdrli v slovensko veleposlaništvo v Bruslju
Foto: Google Street View

Vlomilci so v prostore slovenskega veleposlaništva vstopili iz sosednje stavbe, kjer so v steno zvrtali luknjo. Vlomili so v varnostno blagajno, v kateri veleposlaništvo večinoma hrani dokumente s konzularnega področja.

Odtujili le hologramske nalepke za pečatenje poštnih pošiljk

Po prvem pregledu so ugotovili, da niso bili ukradeni nobeni dokumenti, ki bi pomenili bistveno varnostno tveganje, ampak le hologramske nalepke za pečatenje poštnih pošiljk.

Ni jasno, kako so vlomilci zaobšli varnostni sistem

Prostori slovenskega veleposlaništva so sicer varovani z alarmnim in video nadzornim sistemom. Kot je za STA pojasnil generalni sekretar na MZZ Damjan Bergant še vedno ni jasno, kako so vlomilci obšli sistem. To je zdaj del preiskave, je dodal.

Končne ocene o škodi ministrstvo še nima. Zaenkrat kaže, da je nastala materialna škoda na opremi kot posledica vloma.

Bergant je še pojasnil, da je bila sosednja stavba opuščena in da je varovanje okoliša veleposlaništva v pristojnosti belgijskih oblasti.

Veleposlaništvo danes že delovalo nemoteno

Delovanje veleposlaništva je bilo delno moteno le v ponedeljek in torek, ko so slovenski in belgijski varnostni organi v prostorih veleposlaništva opravljali forenzične preiskave. Danes pa je že delovalo nemoteno, so še pojasnili na MZZ.

Vlomi na veleposlaništva so sicer v Bruslju precej pogosti.

Sorodne vsebine

Komentarji

2
  • stanly / 10.08.2017. ob 22:27

    spet so bili hrvati na delu, naši pa mirno spijo

  • bog1953 / 10.08.2017. ob 08:01

    Je to kaj v zvezi z arbitražnim sporazumom?

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano