Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
21.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

trgovina Afrika les Kongo

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 21.22

8 let

Nezakonita trgovina z afriškim lesom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska skupnost kljub novim uredbam ne more preprečiti nezakonite trgovine z afriškim lesom, ta potuje iz Konga v zahodno Evropo.

Marca letos je v Evropski skupnosti začela veljati regulativa o uvozu afriškega lesa. S tem so želeli preprečiti nelegalno trgovino z tem materialom, ki je povezana s korupcijo in izkoriščanjem lesnih virov v zahodni Afriki. Od trgovcev z lesom Evropa tako zahteva, da hranijo vse podatke o njegovem izvoru.

Interpol namreč ocenjuje, da je okoli 35 odstotkov vse svetovne lesne trgovine nezakonite, večina pa se je odvija med Evropo in Afriko. Lani je Interpol skupaj z Združenimi narodi začel akcijo Projekt list, a katerim se želijo zoperstaviti nelegalni sečnji lesa in trgovini z njim, ta postaja vse bolj organiziran kriminal. Letos so v okviru akcije aretirali 200 ljudi in zasegli za skoraj osem milijonov dolarjev nezakonito posekanega lesa.

Toda tako akcije Interpola kot evropska uredba so bile do zdaj neuspešne – novinarji BBC-ja so odkrili, da med Afriko in Evropo še vedno cveti nezakonita trgovina. Največ lesa pride iz Konga v Francijo.

Ponarejene oznake izvora lesa V francoskem pristanišču La Rochelle na atlantski obali dnevno raztovarjajo ladje, naložene z lesom. Vsako deblo mora imeti oznako, od kod prihaja. Toda tudi oznake je mogoče ponarediti. Največ lesa posekajo na območju Branda Nord v Kongu. Lani se je nelegalna sečnja tam tako razmahnila, da je vlada v Kongu v skrbi za gozdove 13 podjetjem prepovedala izvoz lesa s tega območja. Kljub temu v Evropo prihaja les s tega območja, le da ima ponarejene oznake o izvoru.

Oblasti so kmalu ugotovile, da se dogajajo zlorabe. "Glede na količino lesa, ki je uradno prihajal iz Branda Norda, in opaženo sečnjo smo kmalu videli, da nekaj ni prav," je za BBC povedal Serge Moukouri, vodja urada za nadzor nad sečnjo v Kongu. Ugotovili so, da se je sečnja na tem območju povečala za 500 odstotkov. Zato so petim največjim podjetjem za izvoz lesa popolnoma prepovedali delovanje, saj so v petih mesecih že dosegli dovoljeno kvoto.

Toda velika podjetja so svoje posle preusmerila na manjša podjetja in les označevala z oznakami drugih gozdih območij. Pri tem so vsa podjetja trdila, da ne počnejo nič nezakonitega, saj ne nazadnje izvoz vsakega debla odobri ministrstvo za gozdove iz Konga.

Uvozniki ne prijavijo sumljivega lesa Svoj del krivde pa nosi tudi Evropska skupnost. Če države ne bodo dosledne pri uveljavljanju novih pravil uvoza lesa, bo nezakonita trgovina še naprej cvetela. "Menim, da so uvozniki dobili dovolj informacij, da vedo, da gre za nezakonito trgovino, in bi lahko ukrepali," je dejal Brad Mulley, koordinator organizacije Forest Monitors.

Po pravilih nove uredbe so namreč uvozniki odgovorni za to, da je izvor lesa zakonit. Navadno se zadovoljijo že s papirjem afriškega izvoznika, češ da je les posekan v skladu s predpisi. Nikoli pa se ne vprašajo, ali so ti dokumenti nemara ponarejeni.

"Glede na nova pravila bi morali uvozniki, ki le sumijo, da je les v Afriki posekan nezakonito, o tem obvestiti policijo. Ta bi lahko izvozniku začasno prepovedala dejavnost," je opozoril John Sauven, izvršni direktor britanskega Greenpeacea: "Nujno je, da Francija kot evropska država, kamor pride največ nezakonitega lesa, ustanovi agencijo, ki bi nadzorovala uvoz. Le tako bi lahko obvarovali afriške gozdove."

Ne spreglejte