Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2020,
11.18

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

9

Natisni članek

višina Mount Everest

Torek, 8. 12. 2020, 11.18

3 leta, 4 mesece

Kitajska in Nepal sta končno dosegla dogovor

Tudi uradno: Everest je skoraj meter višji, kot je veljalo do zdaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

9

Everest | Najnovejše meritve so pokazale, da je najvišja gora na svetu 86 centimetrov višja, kot je to veljalo do zdaj. Everest po novem meri 8.848,86 metra. | Foto Guliver/Getty Images

Najnovejše meritve so pokazale, da je najvišja gora na svetu 86 centimetrov višja, kot je to veljalo do zdaj. Everest po novem meri 8.848,86 metra.

Foto: Guliver/Getty Images

Po več kot desetletju nestrinjanja glede nadmorske višine najvišje gore na svetu sta Kitajska in Nepal naposled le našla skupni jezik. Strinjala sta se, da je Mount Everest za dodatnih 86 centimetrov višji, kot je veljalo do zdaj. Nadmorska višina gore, ki je v Nepalu znana kot Sagarmatka, v Tibetu pa kot Qomolangma, po novem namesto 8.848 metrov uradno znaša 8.848,86 metra.

Sporazum, ki sta ga sprti strani dosegli po desetletju pregovarjanj, so danes predstavili na spletni novinarski konferenci, ki sta se je udeležila tudi nepalski zunanji minister Pradeep Kumar Gyawali in njegov kitajski kolega Wang Yi.

Kitajska stran je leta 2005 izračunala, da najvišja gora na svetu, ki sicer leži tako na kitajski kot na nepalski strani, z obeh držav pa je tudi mogoč dostop do njenega vrha, leži na nadmorski višini 8.844,43 metra, toda v Nepalu te raziskave niso niti potrdili niti meritev niso nikoli uradno priznali.

Kot uradno so priznavali višino 8.848 metrov, ki je temeljila na izračunih indijskih znanstvenikov iz leta 1955.

Everest | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Nepalski znanstveniki so merili lani, kitajski pa letos

Državi sta ob obisku kitajskega predsednika Ši Džinpinga v Nepalu lani vendarle našli skupni jezik tudi pri tej temi in se dogovorili, da skupaj izvedeta nove meritve.

Skupine znanstvenikov iz obeh držav so višino Mount Everesta izmerile tako, da so splezale na njegov vrh in od tam merile višino s pomočjo naprav GPS ter ob upoštevanju že znane višine nekaterih niže ležečih točk.

Nepalska ekipa je meritve opravljala lani, kitajska pa letos. Pri izračunu višine so upoštevali tudi silo težnosti in izračune, pridobljene z računalniškim modelom.

Mount Everest | Foto: Reuters Foto: Reuters

Več razlogov za "rast" Everesta

Christian Gerlach z bavarske akademije za znanost, na kateri se ukvarjajo tudi z geodezijo in proučevanjem ledenikov, je za nemško tiskovno agencijo dpa ocenil, da nova višina Mount Everesta ni le posledica novih metod merjenja, temveč se je najverjetneje tudi dejansko spremenila, poroča STA.

Med mogočimi razlogi so tudi premikanje litosferskih plošč oziroma živahna podzemna tektonika, močan potres iz leta 2015, zaradi katerega se je spremenila višina več okoliških gora, ter taljenje snega in ledu na vrhu gore zaradi podnebnih sprememb.

Leta 2016 so na novo izmerili tudi Triglav in ugotovili, da je 34 centimetrov nižji, kot je veljalo:

Triglav
Sportal Kako visok je v resnici Triglav?

 

Ne spreglejte