Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 7. 2024,
20.27

Osveženo pred

1 ura, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
kongres protesti Benjamin Netanjahu Izrael ZDA

Natisni članek

Sreda, 24. 7. 2024, 20.27

1 ura, 47 minut

Netanjahu v kongresu deležen aplavza. Pred stavbo tisoči protivojnih protestnikov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,17
Benjamin Netanjahu | Benjamin Netanjahu je protivojne protestnike označil kot "iranske koristne idiote" in dejal, da "kolikor vemo, Iran financira protiizraelske proteste, ki trenutno potekajo pred to stavbo".  | Foto Reuters

Benjamin Netanjahu je protivojne protestnike označil kot "iranske koristne idiote" in dejal, da "kolikor vemo, Iran financira protiizraelske proteste, ki trenutno potekajo pred to stavbo". 

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je med obiskom ZDA že četrtič v svoji politični karieri nagovoril ameriške kongresnike. Dogajanje na Bližnjem vzhodu je označil kot "spopad med barbarstvom in civilizacijo" in izjavil, da morata Amerika in Izrael stopiti skupaj, če naj sile civilizacije zmagajo. Njegov obisk spremljajo tisoči protestnikov, ki zahtevajo takojšnjo prekinitev ognja, poročajo ameriški mediji. Prav tako se zasedanja ni udeležilo nekaj deset poslancev iz vrst demokratske stranke, s čimer so jasno izrazili nasprotovanje Netanjahujevemu nagovoru.  

Ob prihodu v kongresno palačo je bil Netanjahu deležen aplavza poslancev obeh strank.

Med drugim je v nagovoru spomnil na lanski napad Hamasa 7. oktobra, ko je bilo ubitih okoli 1.200 ljudi, 251 pa zajetih, in ga imenoval dan sramote. Zahvalil se je predsedniku Joeju Bidnu, ker da je stal ob strani Izraelu v njegovih najtemnejših urah, in dejal, da njegova podpora ne bo nikoli pozabljena.

Ne le takojšnjo prekinitev ognja v Gazi in vrnitev talcev, na tisoče protestnikov pred zgradbo ameriškega kapitola v Washingtonu poziva tudi k aretaciji Netanjahuja. Protestniki so nosili palestinske zastave in transparente, naperjene proti Netanjahuju, prišlo pa je tudi do nekaj manjših spopadov s policisti, ki so uporabili solzivec, še poroča AFP.

protesti, Washington | Foto: Reuters Foto: Reuters Netanjahu je protivojne protestnike označil kot "iranske koristne idiote" in dejal, da "kolikor vemo, Iran financira protiizraelske proteste, ki trenutno potekajo pred to stavbo".

V govoru se je zahvalil tudi bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu za vse, kar je naredil za Izrael, pri čemer je omenil priznanje izraelske suverenosti nad Golansko planoto, soočanje z iransko agresijo in priznanje Jeruzalema kot izraelske prestolnice s selitvijo ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva.

Bojkot med kongresniki 

Približno 80 poslancev demokratske stranke in več demokratskih senatorjev je jasno izrazilo svoje nasprotovanje Netanjahujevemu nagovoru, zato se zasedanja niso udeležili. Prav tako je njegov nagovor preskočila podpredsednica ZDA Kamala Harris. Z Netanjahujem se bo srečala v četrtek.

Netanjahu želi z nagovorom kongresa okrepiti podporo vojni v Gazi. Njegov nagovor prihaja v času, ko se število smrtnih žrtev v enklavi Gaza približuje 40 tisoč, pogajanja o prekinitvi ognja pa še niso prinesla dogovora.

Netanjahu se bo srečal tudi s kongresnima voditeljema obeh strank, vključno s predsednikom predstavniškega doma Mikom Johnsonom. Ločeno se bosta Netanjahu in predsednik Joe Biden v četrtek srečala v Beli hiši, kjer bosta govorila z družinami ameriških talcev, ki so še vedno zajeti v Gazi.

Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu provocira z resolucijo o Palestini kot eksistenčni grožnji?
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Izraelski parlament zavrnil priznanje Palestine, Netanjahu nepričakovano obiskal Gazo
Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu kljub opozorilom pozval k stopnjevanju pritiska na Hamas
Ne spreglejte