Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2018,
14.13

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

vlada Izrael korupcija

Sreda, 14. 2. 2018, 14.13

6 let, 2 meseca

Netanjahu tarča kritik zaradi korupcijskih ovadb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Benjamin Netanjahu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je zaradi obdolžitev korupcije znašel sredi kritik tudi znotraj lastne vlade, ki pa vendarle ni v nevarnosti. Da je vlada še naprej stabilna, je danes ocenil tudi Netanjahu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahuja je med drugimi kritiziral tudi šolski minister Naftali Benet, ki velja za enega ključnih v vladi., vendar je obenem že napovedal, da bo njegova stranka kljub ovadbam policije ostala v koaliciji.

"Premierju ni treba biti perfekten ali mu živeti skromno. Mora pa biti nekdo, ki ga ljudje pogledajo in rečejo - tako se mora človek obnašati. Prejemanje daril in visokih zneskov v dolgem časovnem obdobju pa ni v skladu s tovrstnimi standardi," je v nagovoru v Tel Avivu dejal Benet. Opozoril je tudi, da je Netanjahu nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže.

Dva ločena primera korupcije

V torek je prišlo na dan, da je izraelska policija državnemu tožilstvu priporočila, naj proti Netanjahuju vloži obtožnico v dveh ločenih primerih korupcije, ker naj bi našli dokaze o podkupovanju in kršitvi zaupanja.

Po navedbah policije je Netanjahu skupaj z ženo Saro in sinom Jairjem od izraelskega in avstralskega milijarderja prejel cigare in nakit v vrednosti milijon šeklov (okoli 229 tisoč evrov) na način, ki predstavlja podkupovanje. V drugem primeru pa naj bi šlo za podkupnino, ki naj bi jo Netanjahu prejel od znanega izraelskega časopisnega založnika.

Netanjahuja že večkrat zaslišali

Policija je zaradi sumov korupcije Netanjahuja od začetka lanskega leta že večkrat zaslišala, v zadnjih mesecih pa je več deset tisoč Izraelcev na ulicah zahtevalo premierjev odstop. V to sicer Netanjahu ne bi bil prisiljen niti, če bi tožilstvo proti njemu vložilo obtožnico. Na odločitev tožilstva pa bo najverjetneje treba počakati še nekaj mesecev.

Netanjahu pozive k odstopu zavrača, prav tako obdolžitve glede korupcije. Danes je tudi povedal, da škandal za zdaj nima vpliva na stabilnost izraelske vlade, še poroča AFP. "Ne jaz ne nihče drug se ne pripravlja na volitve. Še naprej bomo sodelovali za dobrobit izraelskih državljanov do konca mandata," je dejal Netanjahu, ki je na čelu izraelske vlade že skoraj 12 let.

Kritiziral je tudi policijsko ovadbo, za katero je rekel, da je "polna lukenj kot švicarski sir". Poročilo policije je "zavajajoče in v nasprotju z resnico in logiko", je še ocenil.

Ne spreglejte