Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2024,
10.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

Natisni članek

Benjamin Netanjahu Gaza Vojna v Izraelu

Nedelja, 25. 2. 2024, 10.22

2 meseca, 1 teden

Netanjahu hoče nad Rafo, v Izraelu protesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59
Benjamin Netanjahu | Foto Reuters

Foto: Reuters

V senci trajajočih napadov na Gazo je izraelski premier Benjamin Netanjahu v soboto izrazil željo po čimprejšnji odobritvi načrta za invazijo na Rafo. V Izraelu je medtem na protivladnih protestih k sprejetju dogovora o izpustitvi talcev pozivalo na tisoče ljudi.

Benjamin Netanjahu je prek omrežja X sporočil, da bo v kratkem sklical vladni kabinet z namenom odobritve načrta za kopensko ofenzivo na skrajnem jugu Gaze. Načrt bo med drugim predvideval prisilni umik tamkajšnjega civilnega prebivalstva.

V Rafi, ki se nahaja tik ob meji z Egiptom, je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave.

Z območja Gaze medtem prihajajo poročila o novih izraelskih napadih na mesto Gaza na severu enklave in v Han Junisu. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, se na severu prebivalci soočajo s hudo lakoto, ki najbolj ogroža najmlajše, v Han Junisu pa zaradi izraelske ofenzive zdravstvene ustanove ne delujejo več. O spopadih s pripadniki palestinskih oboroženih gibanj v tem mestu poroča tudi izraelska vojska.

V Izraelu je več tisoč protestnikov izražalo nezadovoljstvo z vlado Netanjahuja. | Foto: Reuters V Izraelu je več tisoč protestnikov izražalo nezadovoljstvo z vlado Netanjahuja. Foto: Reuters

Število palestinskih žrtev vojne v Gazi se približuje 30 tisoč, izraelske okupacijske sile pa nadaljujejo tudi racije na zasedenem Zahodnem bregu, navaja palestinska tiskovna agencija Wafa. Prav tako naj bi Izrael izvedel nov napad na ozemlje Sirije, pri tem pa ubil dva pripadnika libanonskega proiranskega gibanja Hezbolah, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Nezadovoljstvo z Netanjahujevim vodstvom pa je v soboto zvečer izražalo na tisoče Izraelcev, policija jih je 21 tudi pridržala. Protestniki so vlado pozivali, naj sprejme sporazum o izpustitvi talcev, ki jih palestinsko islamistično gibanje Hamas zadržuje v Gazi. Izrael ocenjuje, da je v enklavi še okoli sto živih talcev.

Preberite še:

Gaza
Mnenja Branko Soban: V vojni slabi ljudje postanejo še slabši
Ne spreglejte