Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
8.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
davek Nemčija

Natisni članek

Nedelja, 3. 2. 2013, 8.56

8 let, 3 mesece

Nemški levičarji za stoodstotni davek za bogate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nemška Leva stranka se zavzema za uveljavitev stoodstotnega davka za vse, ki zaslužijo več kot 500 tisoč evrov letno. Predlog bo del strankarskega programa na prihajajočih parlamentarnih volitvah.

"Predlagamo, da nihče ne zasluži več kot štiridesetkratnik socialnega minimuma," besede sovodje Leve stranke Katje Kipping povzema nemški medij The Local. V strankarskem programu naj bi bilo tako zapisano, da bo ves davčni izplen pri tistih, ki zaslužijo več kot 40 tisoč evrov mesečno, namenjen "socialni varnosti in investicijam v prihodnost države".

"Davek demokracije" "Eksplozivna neenakost ogroža demokracijo," pa meni njen kolega na čelu stranke Bernd Riexinger. "Omejitev dohodka na ravni pol milijona evrov bi poimenoval kar davek demokracije," dodaja, ob tem pa ocenjuje, da bo prihajajoča kampanja za nemške parlamentarne volitve, ki bodo na sporedu septembra, osredotočena prav na redistribucijo bogastva.

Leva stranka, ki je nastala z združitvijo nekdanjih vzhodnonemških komunistov in različnih sindikalnih gibanj, z novim vodstvom še ni uspela dvigniti svoje prepoznavnosti, prav tako pa ji ni uspelo vnovčiti političnega kapitala globalne finančne krize, navaja The Local. Njeni predstavniki sicer sedijo v bundestagu in nekaj zveznih parlamentih, januarja letos pa jim ni uspelo preseči parlamentarnega praga na regionalnih volitvah na Spodnjem Saškem.

Francoski zgled Stranka se je očitno odločila, da se bo z novim davčnim predlogom še bolj ostro postavila na levi politični pol in ne bo iskala zavezništva z levosredinskimi socialdemokrati, menijo pri nemškem mediju. S podobnim predlogom visokega davčnega bremena za najbogatejše je poskusil tudi francoski predsednik Francois Hollande, vendar je načrt po uspešni potrditvi v parlamentu zaustavil francoski ustavni svet z obrazložitvijo, da je tovrstni zakon nepošten. Hollande se je sicer zavzemal za 75-odstotno obdavčitev tistih, ki letno zaslužijo več kot milijon evrov.

Ne spreglejte