Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2019,
16.55

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

3

Natisni članek

Matteo Salvini Malta Italija prebežnik

Petek, 5. 7. 2019, 16.55

4 leta, 9 mesecev

Nemška ladja v Sredozemskem morju rešila 65 prebežnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

3

Prebežniki na Malti | Prebežniki z ladje Sea-Eye med izkrcavanjem na Malti aprila letos. | Foto Reuters

Prebežniki z ladje Sea-Eye med izkrcavanjem na Malti aprila letos.

Foto: Reuters

Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye je danes v mednarodnih vodah ob obali Libije z gumijastega čolna rešila 65 ljudi. Po podatkih omenjene organizacije poskuša posadka ladje vzpostaviti stik z libijskimi oblastmi, a je bila do zdaj pri tem neuspešna. Neodzivni so tudi reševalni centri v Italiji in na Malti, so sporočili predstavniki Sea-Eyea.

Po podatkih organizacije Sea-Eye je bilo na čolnu 64 moških in ena ženska. Na njem ni bilo nobenega satelitskega telefona ali navigacije, prav tako pa so bili prebežniki brez zadostne količine pitne vode.

Trst
Novice Salviniju sporočili: Nikoli več meje med Goricama #foto #video

Prebežniki so najprej poskušali zbežati

Ladja z imenom Alan Kurdi, poimenovana po triletnem sirskem beguncu, ki je utonil septembra 2015, je napihljiv čoln opazila, ko je bil ta od libijske obale oddaljen 63 kilometrov. Prebežniki so najprej poskušali pobegniti, saj so se bali, da jih je prestregla ladja libijske obalne straže.

Kot so poudarili predstavniki Sea-Eyea, so o rešitvi ljudi poleg libijskih, italijanskih in malteških oblasti obvestili tudi predstavnike Nemčije. Oblasti v nemškem pristanišču Bremen so o dogodku obvestile nemško zunanje ministrstvo.

Novico o rešitvi migrantov je organizacija Sea-Eye objavila le nekaj dni po zapletih in sporih, ki so spremljali drugo reševalno ladjo. Ladja Sea-Watch 3 z nemško kapitanko Carolo Rackete, na krovu katere je bilo 40 prebežnikov, je v nedeljo brez dovoljenja vplula v pristanišče na italijanskem otoku Lampedusa, saj italijanske oblasti reševalnim ladjam ne dovolijo več vplutja v svoja pristanišča.

Ladja nemške človekoljubne organizacije Sea Watch
Novice Kapitanka ladje Sea Watch 3 po prejetju groženj na varnem

Na dovoljenje za vplutje čaka tudi ladja Alex s 50 prebežniki

Omenjena ladja je bila pred tem na morju več kot dva tedna. Po nedovoljenem vplutju so kapitanko aretirali, a so jo po zaslišanju pred sodiščem izpustili na prostost. Na dovoljenje za vplutje v Sredozemskem morju trenutno čaka še ena reševalna ladja. Gre za ladjo Alex italijanske organizacije Mediterranea, na krovu katere je več kot 50 prebežnikov.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je že sporočil, da ji ne bodo dovolili vpluti v italijansko pristanišče. Malta je medtem objavila, da je ladjo pripravljena sprejeti, a le, če bo Italija sprejela 55 migrantov, ki so trenutno na njenih tleh.

Ne spreglejte