Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 3. 2012,
8.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Angela Merkel Afganistan

Ponedeljek, 12. 3. 2012, 8.27

8 let

Nemška kanclerka na nenapovedanem obisku v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemška kanclerka Angela Merkel je ob strogih varnostnih ukrepih nenapovedano obiskala Afganistan. To je četrti obisk Merklove pri nemških vojakih v deželi pod Hindukušem.

V vojaški bazi Masar i Šarif se bo nemška kanclerka seznanila z delovanjem nemških vojakov. Ob obisku v omenjeni bazi je Merklova dejala, da ni gotovo, da se bo nemška vojska dejansko umaknila iz Afganistana do leta 2014. "Nismo še dosegli točke, ko bi lahko rekli, danes se bomo umaknili. Tudi ne morem reči, da nam bo to uspelo do leta 2013 oziroam 2014. Želja je, želimo si to in delamo na tem," je še dejala nemška kanclerka. Uradni Kabul je tudi pozvala, naj pospeši proces politične sprave z oboroženimi skupinami, kot so talibani.

Obisk v senci pokola ameriškega vojaka na jugu države Obisk Merklove sicer poteka v senci pokola ameriškega vojaka na jugu države. Ta je v provinci Kandahar v noči na nedeljo ustrelil 16 civilistov, od tega devet otrok in tri ženske, dejanje pa je še poslabšalo že tako napete odnose med Kabulom in Washingtonom.

Kljub bojaznim, da bo krvavi pokol ameriškega vojaka sprožil proteste v Afganistanu, nemška kanclerka svojega že v naprej načrtovanega obiska ni odpovedala. Sprva so sicer načrtovali, da bo obiskala nemške vojske v nemirni provinci Kunduz, a so morali zaradi slabega vremena načrte spremeniti, še poroča dpa.

Merklova je Karzaju čestitala ob napredku pri vzpostavljanju varnostnih sil Merklova se je iz baze Mazar i Šarif po telefonu pogovarjala tudi z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem. Poudarila je, da je treba storiti vse za preiskavo, kot je dejala, "grozljivega dejanja ameriškega vojaka". Karzaju je tudi čestitala ob napredku pri vzpostavljanju afganistanskih varnostnih sil. Nemška kanclerka je bila nazadnje v Afganistanu decembra 2010.

Trenutno je v Afganistanu 4800 nemških vojakov Nemška vojska je prvič napotila svoje vojake v Afganistan leta 2002. Takrat je nemški kontingent štel 1200 vojakov, trenutno pa jih je 4800. Do leta 2013 naj bi se število nemških vojakov zmanjšalo na 4400. Doslej je v Afganistanu življenje izgubilo 52 nemških vojakov.

Ne spreglejte