Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
6.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

13

Natisni članek

teroristični napad Islamska država terorizem Nemčija

Sreda, 21. 12. 2016, 6.57

6 let, 6 mesecev

Osumljenec za napad v Berlinu Tunizijec Anis Amri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

13

Foto: Reuters

Nemško protiteroristično sodišče je danes kot osumljenca za ponedeljkov teroristični napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu identificiralo 24-letnega Tunizijca Anisa Amrija. 

 

Ključni poudarki:
- v ponedeljkovem terorističnem napadu v Berlinu je umrlo 12 ljudi, 48 je ranjenih;
- nemški organi osumljenca za napad še vedno lovijo;
- nemško protiteroristično sodišče je kot osumljenca identificiralo 24-letnega Tunizijca Anisa Amrija;
- 37-letni poljski voznik tovornjaka, ki ga je uporabil osumljenec, naj bi bil med napadom živ na sovoznikovem sedežu;
- med moškima v vozilu je potekal boj; napadalec naj bi Poljaka ustrelil šele po napadu;
- odgovornost za napad je v torek prevzela skrajna skupina Islamska država;
- božične sejme v Berlinu bodo danes spet odprli; nasprotna odločitev bi bila napačna, sporočajo nemški politiki; 

Nemška policija išče Tunizijca Anisa Amrija, čigar dokumente so našli pod sedežem v kabini tovornjaka. 24-letnik, rojen je v tunizijskem mestu Tataouine, je povezan z nemškimi salafisti. Uporablja najmanj štiri različna imena. Predvidevajo, da je poškodovan, zato med drugim preiskujejo tudi berlinske bolnišnice.

V tiralici so zapisali, da je lahko "nevaren in oborožen". Razpisali so nagrado 100 tisoč evrov za informacije, ki bi privedle do njegove aretacije. Dodali so, da je visok 1,78 metra in težak okoli 75 kilogramov ter da ima črne lase in rjave oči.

Tunizijska protiteroristična policija zaslišuje člane njegove družine

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da tunizijska protiteroristična policija zaslišuje člane njegove družine, in sicer njegova starša. Amri ima sicer tudi štiri sestre in brata. Iz Tunizije je odšel leta 2011 ter do lani živel v Italiji, je še povedal neimenovani varnostni vir.

Policija izvaja preiskavo v deželi Severno Porenje-Vestfalija. Po podatkih nemških medijev je bilo namreč dovoljenje za začasno prebivanje Tunizijcu izdano v okrožju Kleve, ki se nahaja v omenjeni deželi.

Danes prijeli in izpustili še enega osumljenca

Pakistanskega prosilca za azil, ki so ga prijeli po ponedeljkovem napadu na berlinskem trgu Breitscheidplatz, v katerem je umrlo 12 ljudi, 48 pa jih je bilo ranjenih, so v torek izpustili, ker preiskava ni dokazala njegove vpletenosti v napad. Danes zjutraj je policija sicer prijela še enega osumljenca, za katerega pa se je prav tako kot za 23-letnega Pakistanca izkazalo, da ni storilec.

Odgovornost prevzela IS

Odgovornost za napad je v torek zvečer prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS). Prek svoje tiskovne agencije Amak je sporočila, da je napad izvedel njen vojak, ki se je odzval na poziv k napadom na prebivalce držav mednarodne koalicije proti IS.

"Odpoved božičnih sejmov bi bila napačna odločitev"

Božični sejmi v nemški prestolnici so bili po napadu zaprti, medtem ko so drugod po Nemčiji nemoteno potekali. Varnostne ukrepe bodo povsod prilagajali aktualnim razmeram, je v torek pojasnil nemški notranji minister de Maiziere. Ob tem je poudaril, da se z ministri zveznih dežel strinjajo, da bi bila odpoved sejmov napačna odločitev.

O ukrepih za okrepitev varnosti po napadu v Berlinu je danes na izredni seji razpravljal notranjepolitični odbor spodnjega doma nemškega parlamenta, bundestaga.

Ustrelil ga je šele po koncu morilskega pohoda

Nemški Bild medtem poroča, da je bil 37-letni Poljak, ki ga je terorist napadel in mu ukradel tovornjak, med napadom živ na sovoznikovem sedežu. Kot je razkrila obdukcija, je med napadalcem in Poljakom, ki je verjetno celo zgrabil volan in poskušal rešiti človeška življenja, potekal boj.

Glede na obdukcijo Poljakovega trupla ga je terorist ustrelil šele, ko se je s tovornjakom ustavil. Poljak je bil precej močan, težak okoli 120 kilogramov in visok 183 centimetrov, je povedal lastnik podjetja Ariel Zurawski, sicer stric umrlega voznika. 

Tovornjak je v Berlin pripeljal iz Italije, prevažal pa je 24 ton jeklenih elementov. V Berlinu bi moral tovor razložiti. Zurawski je povedal, da se je z voznikom zadnjič slišal v ponedeljek okoli 15. ure, okoli 16. ure pa ga je še enkrat klical, a se ni več javljal na telefon.

Fotogalerija
1 / 30

Je po Berlinu vozil pravi voznik, ne napadalec?

S pomočjo sistema GPS so ugotovili, da se je okoli 16. ure vozilo premikalo, a je šlo za manjše premike na parkirišču, kot bi se nekdo učil voziti, nato pa je ob 19.40 tovornjak parkirišče zapustil in odpeljal proti deset kilometrov oddaljenemu božičnemu sejmu.

Kot je še povedal lastnik, je bilo vozilo preprosto upravljati, imelo je avtomatski menjalnik, kljub temu pa vožnja po Berlinu s takšnim tovornjakom ni preprosta, zato je mogoče, da ga je vozil pravi voznik, ne napadalec.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je danes poudaril, da je Slovenija varna država. Dodal je, da ob ponedeljkovem terorističnem napadu v Berlinu stopnja teroristične ogroženosti v Sloveniji ostaja nespremenjena. Generalni direktor policije Marjan Fank je ob tem napovedal poostrene varnostne ukrepe policije v prazničnih dneh.

Ne spreglejte