Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 1. 2012,
16.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

predsednik afera

Sobota, 7. 1. 2012, 16.01

8 let

Nemci predsedniku v znak nespoštovanja pokazali čevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Več sto Nemcev je z dvignjenimi čevlji pred rezidenco predsednika Christiana Wulffa v Berlinu zahtevalo odstop predsednika, ki ga bremeni afera s spornim posojilom in poseganjem v svobodo medijev.

Pred gradom Bellevue se je zbralo okoli 300 ljudi, ki so predsednika Christiana Wulffa pozvali k odstopu. Simboliko čevljev so si sicer sposodili iz arabske kulture, kjer je to znak popolnega nespoštovanja. Protest so sicer organizirali prek priljubljenega socialnega omrežja Facebook.

"Čevlje želimo samo dvigniti in jih ne metati," je ob tem pojasnil eden od organizatorjev. Še vedno je namreč dobro znan odmeven incident iz leta 2008, ko je nek besni iranski novinar vrgel čevelj v takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha.

Incident ob koncu protesta Protest je večinoma potekal mirno, vendarle pa poročajo tudi o nasilnem incidentu. Nekaj protestnikov se je namreč skušalo približati rezidenci, policisti pa so jim to preprečili, pri čemer je prišlo do prerivanja. Poškodovana sta bila nek protestnik, ki so mu rane oskrbeli v bolnišnici, in en policist.

Wulff je bil v minulih tednih deležen ostrih kritik s strani medijev in opozicije, potem ko je nemški tabloid Bild objavil zgodbo o njegovem spornem zasebnem posojilu za hišo v višini pol milijona evrov. Kasneje so se temu pridružili še očitki, da je pritiskal na odgovornega urednika Bilda Kaija Diekmanna, naj članek o posojilu ne gre v objavo.

Priznal, da je storil napako, vendar odstopiti ne namerava V pogovoru na nemški televiziji je Wulff v sredo priznal, da je s telefonskim klicem Diekmannu storil napako, da pa ne namerava odstopiti. Wulff je tudi zatrdil, da je Diekmanna zgolj prosil, naj odloži objavo članka, kar pa pri Bildu zavračajo in vztrajajo, da je predsednik želel preprečiti objavo. Wulffa so pozvali, naj dovoli objavo svojega sporočila na Diekmannovem odzivniku, kar pa je predsednik zavrnil.

Že pogovori o Wulffovem nasledniku? Vladajoča nemška črno-rumena koalicija naj bi se medtem po poročanju medijev že pogovarjala o morebitnem Wulffovem nasledniku. Če bi se izkazalo, da je nemški predsednik zamolčal del resnice, naj bi mu namreč kanclerka Angela Merkel ter vodji koalicijskih CSU Horst Seehofer in FDP Philipp Rösler vendarle odrekli podporo. Za njegovega naslednika pa si omenjeni menda želijo najti osebo, ki bi uživala tudi podporo opozicije.

V koaliciji so sicer to poročanje medijev odločno zavrnili. "V tem poročilu ni niti najmanj resnice," je zatrdil Seehofer. Da se kanclerka Merklova ne pogovarja o tej temi, pa je poudaril njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Nenavadno bi sicer bilo, če bi vodilni koalicijski partnerji morebiten odstop Wulffa pričakali nepripravljeni. V bundestagu, ki voli predsednika države, imajo namreč le tesno večino. Prav zato naj bi iskali kandidata, ki ga bo opozicija le težko zavrnila.

Ne spreglejte