SiolNET. Novice Svet
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji papež: Za pedofilske škandale v Cerkvi je kriva seksualna revolucija

0,34

termometer

papež Benedikt XVI.
Nekdanji papež Benedikt XVI. krivdo za pedofilske škandale v Katoliški cerkvi pripisuje seksualni revoluciji iz leta 1968. Foto: Reuters

Za pedofilske škandale v Katoliški cerkvi sta krivi seksualna revolucija leta 1968 in vse večja sekularizacija zahodne družbe, je v eseju, ki ga je objavilo več katoliških publikacij, zapisal nekdanji papež Benedikt XVI.

"Med svoboščinami, za katere se je borila revolucija leta 1968, je skrajna seksualna svoboda," je zapisal nekdanji papež Benedikt XVI. ter dodal, da so takrat tudi prepoznali pedofilijo kot dovoljeno in primerno.

Sporne izjave je nekdanji papež, ki prihaja iz Nemčije, zapisal v eseju, objavljenem v mesečniku Kleursblatt, ki ga delijo v cerkvah na Bavarskem. Povzelo ga je več medijev, med njimi tudi italijanski dnevnik Corriere della Sera in ameriška katoliška tiskovna agencija.

spolno nasilje argument Novice So spolne zlorabe v slovenski Cerkvi sistemska težava? #video

Benedikt XVI. namignil na povezavo med pedofilijo in istospolno usmerjenostjo

Nekdanji papež je tudi namignil na povezavo med pedofilijo in istospolno usmerjenostjo. Kot je zapisal, so se po radikalizmu v 60. letih prejšnjega stoletja "v različnih semeniščih oblikovale skupine homoseksualcev, ki so delovale bolj ali manj odprto in bistveno spremenile ozračje v semeniščih".

"Zakaj je pedofilija dosegla takšne razsežnosti? V končni fazi je razlog odsotnost Boga," je zapisal Benedikt XVI. Ob tem je kot negativni primer sekularizacije Zahoda izpostavil neuspešne poskuse vključitve omembe Boga v pogodbe EU.

Gre sicer za enega redkih primerov, ko se je danes 92-letni nekdanji papež, ki se je upokojil leta 2013, izpostavil v javnosti. Potem ko je kot prvi papež po skoraj 600 letih pred šestimi leti odstopil, je napovedal, da bo "ostal skrit pred svetom".

Klopčič Novice Duhovnik, obsojen pedofilije, opisal trenutek, ki mu je spremenil življenje #Argument

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin