Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2019,
9.36

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

papež Benedikt XVI. spolne zlorabe pedofilija cerkev

Petek, 12. 4. 2019, 9.36

5 let

Nekdanji papež: Za pedofilske škandale v Cerkvi je kriva seksualna revolucija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

papež Benedikt XVI. | Nekdanji papež Benedikt XVI. krivdo za pedofilske škandale v Katoliški cerkvi pripisuje seksualni revoluciji iz leta 1968. | Foto Reuters

Nekdanji papež Benedikt XVI. krivdo za pedofilske škandale v Katoliški cerkvi pripisuje seksualni revoluciji iz leta 1968.

Foto: Reuters

Za pedofilske škandale v Katoliški cerkvi sta krivi seksualna revolucija leta 1968 in vse večja sekularizacija zahodne družbe, je v eseju, ki ga je objavilo več katoliških publikacij, zapisal nekdanji papež Benedikt XVI.

"Med svoboščinami, za katere se je borila revolucija leta 1968, je skrajna seksualna svoboda," je zapisal nekdanji papež Benedikt XVI. ter dodal, da so takrat tudi prepoznali pedofilijo kot dovoljeno in primerno.

Sporne izjave je nekdanji papež, ki prihaja iz Nemčije, zapisal v eseju, objavljenem v mesečniku Kleursblatt, ki ga delijo v cerkvah na Bavarskem. Povzelo ga je več medijev, med njimi tudi italijanski dnevnik Corriere della Sera in ameriška katoliška tiskovna agencija.

Novice So spolne zlorabe v slovenski Cerkvi sistemska težava? #video

Benedikt XVI. namignil na povezavo med pedofilijo in istospolno usmerjenostjo

Nekdanji papež je tudi namignil na povezavo med pedofilijo in istospolno usmerjenostjo. Kot je zapisal, so se po radikalizmu v 60. letih prejšnjega stoletja "v različnih semeniščih oblikovale skupine homoseksualcev, ki so delovale bolj ali manj odprto in bistveno spremenile ozračje v semeniščih".

"Zakaj je pedofilija dosegla takšne razsežnosti? V končni fazi je razlog odsotnost Boga," je zapisal Benedikt XVI. Ob tem je kot negativni primer sekularizacije Zahoda izpostavil neuspešne poskuse vključitve omembe Boga v pogodbe EU.

Gre sicer za enega redkih primerov, ko se je danes 92-letni nekdanji papež, ki se je upokojil leta 2013, izpostavil v javnosti. Potem ko je kot prvi papež po skoraj 600 letih pred šestimi leti odstopil, je napovedal, da bo "ostal skrit pred svetom".

Novice Duhovnik, obsojen pedofilije, opisal trenutek, ki mu je spremenil življenje #Argument

 

Ne spreglejte