Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
20.20

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nato

Četrtek, 11. 2. 2016, 20.20

8 let, 2 meseca

Nato preučuje možnost za pridružitev koaliciji za boj proti IS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zveza Nato preučuje možnost za pridružitev globalni koaliciji za boj proti teroristični skupini Islamska država, je danes v Bruslju povedal ameriški obrambni minister Ashton Carter.

Zveza Nato bi lahko po besedah ameriškega obrambnega ministra v koaliciji za boj proti IS sodelovala z edinstvenimi zmogljivostmi. O podrobnostih bodo razpravljali v prihodnjih dneh in tednih.

V Turčijo bodo poslali Natova radarska letala awacs Vse članice Nata sicer tako ali drugače prispevajo v globalni koaliciji za boj proti IS, Nato kot organizacija pa za zdaj ni član, čeprav podpira dejavnosti zaveznic, na primer z zagotavljanjem stabilnosti v regiji in usposabljanjem iraških častnikov.

V sklop teh prizadevanj spada tudi danes potrjena napotitev Natovih radarskih letal awacs v Turčijo, s čimer naj bi razbremenili zaveznice, ki bi tako lahko okrepile svoje zmogljivosti v boju proti IS.

Ameriški obrambni minister je že dopoldne poudaril, da so še drugi načini za sodelovanje Nata z zagotavljanjem skupnih zmogljivosti in da awacsi niso konec sodelovanja.

ZDA so odločene voditi kampanjo proti IS Carter je sestanek koalicije za boj proti IS označil za "zelo uspešen in produktiven". Zadovoljen je z oprijemljivimi rezultati - soglasno podporo ameriškemu načrtu za boj proti IS in zelo pomembnimi novimi zavezami članic koalicije.

Vsi so se strinjali o potrebi po pospešitvi kampanje proti IS, kar bo terjalo dodatne prispevke vseh članic koalicije; ZDA so vsekakor odločene voditi kampanjo proti IS, je poudaril Carter.

Spomnil je, da je lani decembra poslal pismo vsem članicam koalicije, na kar se je veliko držav odzvalo pozitivno. Ključne države, Avstralija, Francija, Italija, Nemčija in Velika Britanija, so še okrepile že tako močne prispevke.

Dodatne zaveze Češke, Poljske, Romunije in Danske Carter je izpostavil tudi dodatne zaveze Nizozemske in Kanade: Nizozemska je prav danes napovedala, da je pripravljena izvajati zračne napade tudi v Siriji, ne le v Iraku. Kanada je v preteklih dneh potrojila prizadevanja za usposabljanje v Iraku.

V začetku tedna in tudi še danes je prejel dodatne zaveze Češke, Poljske, Romunije in Danske, je še poudaril ameriški obrambni minister.

Še bolj spodbudno je po njegovih besedah to, da so tudi zalivske države nakazale pripravljenost na okrepitev dejavnosti, Savdska Arabija naj bi na primer okrepila dejavnosti v sklopu zračnih napadov in na kopnem.

Slovenija bo sodelovala z inštruktorji Slovenija je v začetku meseca napovedala, da bo v globalni koaliciji za boj proti IS sodelovala z do 15 inštruktorji za usposabljanje sil iraškega Kurdistana ter z donacijo vojaške opreme in oborožitve.

Za Slovenijo pomeni prispevek s 15 inštruktorji toliko, kot če bi jih Italija prispevala 450, Nemčija 615 ali ZDA 2475, so pomen slovenskega prispevka v širšem kontekstu ponazorili viri pri Natu.

Ne spreglejte