Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 2. 2022,
12.23

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

40

Natisni članek

Rusija Ukrajina

Nedelja, 20. 2. 2022, 12.23

2 leti, 2 meseca

Zahod vse bolj prepričan o "veliki vojni" z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,31

40

Rusija vojska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vsi znaki kažejo, da Rusija načrtuje obsežen napad na Ukrajino, je v soboto zvečer v pogovoru za nemški ARD opozoril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg ter se tako pridružil svarilom, ki iz ZDA prihajajo že dlje časa, in so jih v Beli hiši nazadnje ponovili ponoči.

Svarila, da so razmere vse bolj nevarne, in ocene, da je ruska invazija na zahodno sosedo pred vrati, se na Zahodu v zadnjih dneh stopnjujejo. Ameriški predsednik Joe Biden je v petek ocenil, da je ruski predsednik Vladimir Putin že sprejel odločitev za napad, za danes pa je zaradi ukrajinske krize sklical zasedanje sveta za nacionalno varnost.

V Beli hiši so medtem ponoči ponovili, da bi lahko Rusija, ki naj bi imela ob meji z Ukrajino že okoli 150 tisoč vojakov, vsak trenutek napadla Ukrajino.

Rusija in Belorusija podaljšali skupne vojaške vaje

Rusija in Belorusija sta se medtem odločili podaljšati skupne vojaške vaje, ki naj bi se sicer končale danes. Kot razlog je beloruski obrambni minister Viktor Hrenin navedel povečano vojaško aktivnost na zunanjih mejah obeh držav ter "eskalacijo" razmer na vzhodu Ukrajine. Predsednika Belorusije in Rusije sta se odločila nadaljevati pregled pripravljenosti sil, je sporočil Hrenin.

Stoltenberg: Prihajajo vedno novi vojaki

Pričakovanje, da bo ruska vojska izvedla splošen napad na Ukrajino, saj to nakazujejo vsi signali, je v soboto zvečer izrazila tudi zveza Nato oziroma njen prvi mož Jens Stoltenberg. "Vojaki se ne umikajo, kakor trdi Rusija, ampak prihajajo vedno novi," je zatrdil za ARD in dodal, da obstajajo jasni znaki, da Rusija pripravlja pretvezo za napad.

Rusija Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

Nato je sicer v soboto svoje uslužbence iz Kijeva preselil v mesto Lvov na zahodu Ukrajine in v belgijski Bruselj, kjer je sedež zavezništva. Prav tako v soboto sta se Nemčija in Francija pridružili državam, ki svoje državljane pozivajo k takojšnjemu odhodu iz Ukrajine. Nemški in avstrijski letalski prevoznik, Lufthansa in Austrian Airlines, pa sta napovedala začasno ustavitev svojih letov v Kijev in Odeso.

Johnson: Rusija načrtuje največjo vojno v Evropi po letu 1945

Britanski premier Boris Johnson je medtem v soboto v pogovoru za BBC namignil, da načrtuje Rusija "največjo vojno v Evropi po letu 1945". "Obstajajo vsi znaki, da se je ta načrt na nek način že začel," je dodal. Obveščevalni podatki po besedah Johnsona kažejo, da namerava Rusija začeti invazijo, s katero bo obkolila Kijev.

Vse bolj zaskrbljeni so tudi v EU. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je v soboto zvečer v pisni izjavi opozoril, da smo priča nevarni krepitvi "manipuliranja" informacij z namenom ustvarjanja lažne pretveze za "vojaško eskalacijo".

Rusija Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

Ruski mediji namreč vse glasneje trdijo, da pripravlja Kijev ofenzivo na proruski separatistični regiji Doneck in Lugansk, in množično poročajo o domnevnih napadih ukrajinske vojske na proruske sile na vzhodu države. Ukrajinske rakete naj bi padle celo na ozemlje Rusije, nedaleč od meje z Ukrajino. Tako oblasti v Kijevu kot na Zahodu tovrstne trditve označujejo kot povsem neutemeljene.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v soboto govoril s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom. Zelenski je v pogovoru zatrdil, da bo Ukrajina še naprej zadržana in se ne bo odzivala na ruske provokacije. Macron je danes na to temo po telefonu govori tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pogovor se je začel v skladu z načrtovanim urnikom, so sporočili iz francoske predsedniške palače.

Preberite še:

Ukrajina, Denis Pušilin
Novice Je to dokaz, da je napeta situacija v Ukrajini zaigrana?
Ruski plinovod Severni tok
Novice Prijazen opomin ali grožnja Evropi? Poglejte, kaj sporoča Gazprom.
Ne spreglejte