Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 2. 2022,
18.53

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,42

60

Natisni članek

Ukrajina plin Gazprom

Sobota, 19. 2. 2022, 18.53

2 leti, 2 meseca

Prijazen opomin ali grožnja Evropi? Poglejte, kaj sporoča Gazprom.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,42

60

Ruski plinovod Severni tok | V EU se že več tednov bojijo, da bi lahko sedanji spor z Rusijo povzročil motnje v dobavi plina. Do nedavnega je EU s plinom pokrivala malo manj kot četrtino oziroma 24 odstotkov svojih energetskih potreb. Skupno 40 odstotkov uvoza pa v Evropo prihaja od podjetja Gazprom. | Foto Guliverimage

V EU se že več tednov bojijo, da bi lahko sedanji spor z Rusijo povzročil motnje v dobavi plina. Do nedavnega je EU s plinom pokrivala malo manj kot četrtino oziroma 24 odstotkov svojih energetskih potreb. Skupno 40 odstotkov uvoza pa v Evropo prihaja od podjetja Gazprom.

Foto: Guliverimage

V evropskih skladiščih je še manj kot pet odstotkov lani prečrpanega zemeljskega plina, evropske rezerve plina pa so bile januarja najnižje v zgodovini, so danes na družbenem omrežju Twitter zapisali na profilu ruske korporacije Gazprom, ki je največji proizvajalec zemeljskega plina na svetu. Ali gre zgolj za navajanje dejstev ali pa želi družba, ki je v večinski državni lasti, Evropo v času povečane napetosti na meji med Ukrajino in Rusijo prijazno opomniti, da je odvisna od ruskega plina?

Pri Gazpromu so zapisali tudi, da so evropske rezerve zemeljskega plina pri 32 odstotkih, izpraznjeni pa sta že dve tretjini nemških oziroma štiri četrtine francoskih skladišč. Opozorili so, da je poraba zemeljskega plina iz evropskih skladišč praviloma povečana do konca marca oziroma sredine aprila. Navedli so tudi podatek o ukrajinskih rezervah zemeljskega plina, ki so najnižje v zgodovini.

Zakaj se je Gazprom danes odločil objaviti opisane podatke, ni jasno, je pa mogoče ugibati, da zaradi krize v Ukrajini ni naključna in da Rusija prek Gazproma Evropo opominja, da se močno zanaša na ruski plin.

Sedež Gazproma je od avgusta lani v nebotičniku Lakhta Center v Sankt Peterburgu. Ta je s 462 metri najvišja stavba v Evropi. | Foto: AP / Guliverimage Sedež Gazproma je od avgusta lani v nebotičniku Lakhta Center v Sankt Peterburgu. Ta je s 462 metri najvišja stavba v Evropi. Foto: AP / Guliverimage

Nekateri uporabniki Twitterja, ki so zapisano brali med vrsticami, so izpostavili, da Rusija s to objavo "naravni plin uporablja kot orožje", in se šalili, da "Gazprom povsem prijateljsko in naključno opominja, da Evropi zmanjkuje plina".

Ukrajina, Denis Pušilin
Novice Je to dokaz, da je napeta situacija v Ukrajini zaigrana?

Von der Leynova: Evropa ni odvisna od ruskega plina

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na Münchenski varnostni konferenci opozorila Rusijo, da z napadom na Ukrajino tvega svojo prihodnost. Pri tem je obljubila močan paket gospodarskih sankcij proti Moskvi v primeru morebitne agresije, prav tako pa je obtožila Rusijo, da v zvezi z Ukrajino krši listino Združenih narodov.

Obljubila je tudi, da je EU zdaj popolnoma pripravljena na morebitno ustavitev dobave dobave plina s strani Rusije. 

V svojem govoru se je neposredno dotaknila tudi Gazproma in proti njemu izrekla resne obtožbe. Gazprom naj bi v zadnjih šestih mesecih dobavljal plin v Evropo v najmanjšem možnem obsegu v skladu s pogodbami. "Gazprom namerno poskuša skladiščiti in dobavljati čim manj, medtem ko cene in povpraševanje skokovito naraščajo," je dodala.

Ne spreglejte