SiolNET. Novice Svet
0,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasilje desničarskih skrajnežev lani povezano s 50 terorističnimi umori v ZDA

0,92

termometer

Nasilje |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa naraščanje nasilja skrajnih desničarjev v ZDA in po svetu, kot poudarja, ne skrbi, vendar pa statistika kaže, da primeri takšnega nasilja naraščajo. Judovska organizacija Antidefamacijska liga (ADL) poroča, da je bilo lani v ZDA 50 terorističnih umorov oziroma 35 odstotkov več kot leta 2017, za vse pa so odgovorni desničarski skrajneži.

nova zelandija Novice Glavni osumljenec za teroristični napad obiskal balkanske države

Desničarski skrajneži zagrešili precej več umorov

Po podatkih ADL so propagandne dejavnosti raznih belih nacističnih, neonacističnih in podobnih organizacij v lanskem letu v primerjavi z letom 2017 narasle za 182 odstotkov. Lani je bilo v ZDA 91 neonacističnih zborovanj in dogodkov, leto prej pa 76. Od leta 2008 do leta 2017 so 71 odstotkov umorov zaradi sovraštva zagrešili desničarski skrajneži, 26 odstotkov pa islamski skrajneži.

Organizacija Southern Poverty Law Center ugotavlja, da je v ZDA trenutno kar 1.020 skupin sovraštva in njihovo število raste že četrto leto zapored. V primerjavi z letom 2016 jih je 30 odstotkov več.

Jan Pivk Novice Slovenec na prizorišču, kjer je bil teroristični napad: Prijatelj je slišal strele in kričanje #video

Dve tretjini terorističnih napadov zaradi nestrpnosti

Organizacija Global Terrorism Database poroča, da so dve tretjini terorističnih napadov v ZDA leta 2017 motivirali rasizem, sovraštvo do muslimanov, homoseksualcev, Judov, vlade in drugačnih ter fašizem. Oktobra lani je beli neonacist ubil 11 ljudi v sinagogi v Pittsburghu.

Zvezna policija FBI je leta 2017 dobila 17 odstotkov več prijav zločinov iz sovraštva, trenutno pa ima odprtih 900 preiskav domačega terorizma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin