Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
7.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

San Bernardino streljanje terorizem

Petek, 4. 12. 2015, 7.07

8 let

Napadalka iz San Bernardina naj bi prisegla zvestobo Islamski državi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriški mediji poročajo, da je Tashfeen Malik, ki je skupaj s svojim možem v San Bernardinu pobila 14 ljudi, prisegla zvestobo Islamski državi oziroma njenemu šefu Abu Bakru al Bagdadiju.

Muslimanski zakonski par Syed Rizwan Farook in Tashfeen Malik sta napad izvedla na božični zabavi oddelka za zdravje okrožja San Bernardino v socialnem centru, kjer pomagajo osebam z motnjami v razvoju. 28-letni Farook, inšpektor za higieno je zabavo na hitro zapustil, pol ure kasneje pa se je vrnil oblečen v črno in oborožen z avtomatsko puško in pištolo ter začel streljati.

Neimenovani policijski viri, ki jih uradno doslej še ni nihče potrdil, so televizijam in drugim medijem povedali, da je Malikova na Facebooku podala izjavo o prisegi tik pred sredinim pokolom ali cel v času pokola.

Spremljala ga je podobno oblečena 27-letna soproga, ki si jo je letos pripeljal iz Pakistana, od koder izvirata tudi njegova starša. Napadalca sta s seboj prinesla tudi eksplozivno napravo, ki je ni razneslo in ostalo je pri 14 smrtnih žrtvah ter okoli 20 ranjenih. Po pokolu sta se odpeljala domov, kjer je policijska patrulja opazila črno športno terensko vozilo in se zapodila za njim, ko je nenadoma pospešil.

Sledil je strelski obračun, med katerim sta zakonca izstrelila 76 nabojev, 23 policistov pa vanju 380. Policija je v njunem vozilu odkrila še 1.600 nabojev, na njunem domu pa dodatnih 3.000 ter 12 cevnih bomb in orodje za izdelavo še večjega števila teh bomb.

Znano je, da je bilo orožje kupljeno legalno pred več leti. Farook je sam kupil obe pištoli, avtomatski puški pa mu je kupil prav tako legalno nekdo drug, ki ga policija še išče. Šef policije San Bernardina Jarrod Burguan je dejal, da sta imela napadalca na zalogi dovolj streliva in eksploziva za poboj več sto ljudi. Zato še ne vedo, ali je bil napad na božično zabavo pripravljen vnaprej, ali pa spontana posledica prepira. V tem primeru policisti ugibajo, da je bil nekomu nekje drugje prihranjen morebiti še večji pokol.

Ameriški mediji na podlagi zaupnih informacij obveščevalnih virov poročajo, da je bil Farook preko družbenih medijev v stiku z osebami, ki so osumljene radikalnih idej oziroma povezave s teroristi. Preiskava sedaj skuša ugotoviti, če je bil Farook res islamski skrajnež.

Pokol zaradi prepira glede islama? Tisti, ki ga poznajo, to zanikajo. Verniki iz mošeje, kjer je molil, pravijo, da ni nikoli ne z besedo ne z dejanji nakazal, da bi bil sposoben storiti kaj takšnega. Molil naj bi vsak dan, vendar pa je mošejo naenkrat prenehal obiskovati pred tremi tedni. Znano je tudi, da je pred napadom izbrisal nekatere svoje objave na internetu oziroma družbenih medijih.

Prijateljica ubitega Farookovega sodelavca, 52-letnega Nicholasa Thalasinosa, je za lokalne medije povedala, da sta se Farook in odločen zagovornik Izraela Thalasinos pred dvema tednoma zapletla v hud prepir okrog islama. Thalasinos je bil prepričan, da je islam nasilna vera, Farooku pa to ni bilo všeč.

Hčerko zjutraj dala v varstvo O njegovi soprogi Tashfeen Malik ni veliko znanega. Stara je 27 let in Farook si jo je letos pripeljal iz Pakistana. Mejo je prestopila z vizo zaročenke, ki ima omejen rok veljave, zato sta se avgusta poročila. Svojo pol leta staro hčerko sta v sredo zjutraj predala v varstvo sorodnikom, kar prav tako nakazuje na možnost, da sta za tisti dan načrtovala napad.

Veleposlaništvo Savdske Arabije v ZDA je v četrtek potrdilo, da je bil Farook lani poleti devet dni v njihovi državi.

Predsednik ZDA Barack Obama je sporočil, da je vodenje preiskave prevzel zvezni preiskovlani urad FBI.

Ne spreglejte