Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2016,
18.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Natisni članek

Istanbul

Petek, 6. 5. 2016, 18.18

8 let

Napadalec streljal na novinarja pred sodiščem v Istanbulu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

1

Istanbul streljanje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Oboroženi napadalec je danes pred sodiščem v Istanbulu streljal na turškega novinarja Cana Dündarja, ki so mu sodili in ga kasneje tudi obsodili zaradi razkritja državnih skrivnosti. Po navedbah očividcev je napadalec proti novinarju ustrelil najmanj trikrat.

Dündar je odnesel celo kožo, je bil pa lažje ranjen neki drugi novinar. Policija je sporočila, da je aretirala domnevnega strelca, poroča BBC.

Napadalec med streljanjem kričal "Izdajalec!"

Dündarjev kolega Erdem Gül, ki so mu prav tako sodili, je dejal, da je napadalec kričal "Izdajalec", medtem ko je streljal. Can Dündar, odgovorni urednik vodilnega opozicijskega časnika Cumhuriyet, je pred sodiščem ravno dajal izjavo za medije, ko se je zgodil incident.

Novinarja obsojena na pet let zapora

Sodišče je po strelskem incidentu Dündarja obsodilo na pet let in deset mesecev zapora, urednika uredništva v prestolnici Erdema Güla pa na pet let zapora. Sodišče je oba spoznalo kriva objave tajnih dokumentov.

Sodišče je tudi razsodilo, da nista kriva v tistih točkah obtožnice, kjer ju obtožujejo, da sta nameravala zrušiti vlado in da sta vohunila. Oba novinarja sta bila tudi obtožena podpiranja teroristične organizacije, a je sodišče tožilstvu naložilo, da mora glede te točke obtožnice potekati poseben postopek.

Tožil ju je predsednik Erdogan

Že pred objavo sodbe je Dündarjev odvetnik Bülent Utku napovedal pritožbo v primeru, če bodo njegovega klienta spoznali za krivega. Obema novinarjem pred pravnomočnostjo obsodbe sicer še ne bo treba v zapor.

Povod za obtožbe proti novinarjema je bilo lanskoletno pisanje časnika o domnevi turški dobavi orožja skrajnežem v Siriji. Tožbo proti novinarjema je vložil predsednik države Recep Tayyip Erdogan.

Sojenje preizkus medijske svobode v Turčiji

Številne organizacije za svobodo medijev in zaščito človekovih pravic so pozvale sodišče, naj zavrže primer proti novinarjema, Evropska unija pa je proces označila za preizkus medijske svobode v Turčiji.

Dündar in Gül sta tri mesece preživela v priporu, ustavno sodišče pa je konec februarja odločilo, da se lahko branita s prostosti, zaradi česar mu je Erdogan zagrozil z ukinitvijo.

Ne spreglejte